Sports Lady®

Sports Lady®

31.1.2016

Sunday morning - päärynä/fenkoli -mehu




Täällä sunnuntai on alkanut leppoisasti. Aamiaiseksi kokeilin taas uutta mehua. Päärynä-fenkoli -mehua. Idean tähän sain yhdeltä mun tuntilaiselta. On mahtavaa aina jutella ruoanlaitosta ja etenkin nykyään mehustamisesta kaikkien kanssa. Sitä saa ihan mahtavia ideoita. Päärynä ja fenkoli sopivat maultaan mahtavasti yhteen ja mehu oli tosi herkullista. Se tuoksui aavistuksen lakritsiselle, raikkaalle. Maku puolestaan oli pehmeä ja sopivan makea. 

Fenkoli on melko harvoin ruoanlaitossa käytetty juures, mutta terveysvaikutuksiltaan se on varsinainen ihmejuures. Fenkoli suojaa anemialta, vatsavaivoilta ja sitä käytetään yleisesti myös hammastahnoissa, suunraikastajissa ja närästyslääkkeissä. Fenkoli on apuna erilaisissa hengigystien vaivoissa ja yskässä. Anetoli ja sineoli öljyt ovat fenkolin vaikuttavia ainesosia ja niistä on apua mm. keuhkoputken tulehduksissa.

Fenkoli säätelee myös hormonitasapainoa ja se saattaa olla avuksi kuukautiskivuissa ja voi lisätä äidinmaidon eritystä. Fenkoli on diureetti, eli se lisää virtsaamista, mikä taas auttaa haitallisten aineiden poistumista kehosta. Näiden lisäksi fenkolin uskotaan myös ehkäisevän hiustenlähtöä, parantavan muistia ja rentouttavan kehoa. 

Mutta ennen kaikkea mehua kannattaa tehdä sen herkullisen maun vuoksi. Kokeilkaa!

Päärynäfenkolimehu

1 iso päärynä
1/4 fenkolista

Kuori päärynä. Mehusta ainekset ja nauti.

Me lähdetään nyt uimaan. Mäkelänrinne menee maaliskuussa remonttiin ja pitää nauttia nyt siitä siihen asti. Kylmäallasta, saunaa, höyrysaunaa ja lapsen kanssa polskimista. Ja tämän viikon ruoanlaittorupeaman jälkeen aion palkita itseni uimahallin kahviossa salaatilla. Siellä on tosi hyvät ja reilut annokset, viime viikolla laitoinkin blogiin kuvaa salaatista. Illalla kuulatuntia pitämään! Mahtavaa sunnuntaita kaikille!

30.1.2016

Kaali on kaveri - vai onko :D

Tähän viikonloppuun on mahtunut kaalia niin uuniin kuin mehustimeenkin. Ja jossain vaiheessa meinannut ottaa vähän kaaliinkin :D Eilen tein lohen lisukkeeksi itselleni uunissa uunimunakkaan. Nopea ja helppo.


Uunimunakas lehtikaalista ja pinaatista
2 hengelle

1/2 rasiaa babypinaattia
4 isoa lehteä lehtikaalia (revi ruoto keskeltä pois)
4 munaa
2 valkuaista
100g Oatly kaurakermaa
suolaa
pippuria

Pese pinaatti ja kaali. Revi kaali pieneksi ja laita se pinaatin kanssa uunivuokaan. Sekoita munat, valkuaiset sekä kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos pinaatin ja kaalin päälle vuokaan. Paista uunissa 175 asteessa noin 5-7 minuuttia. Paistamisen puolivälissä sekoita kerran. 


Illalla kaali ei enää ollut mun kaveri. Yritin tehdä kaalista mehua mun Philipsillä. Ei mennyt niin kuin Strömsössä, kun tungin punakaalia (liian isoja paloja) mehustimen aukosta sisään. Ei se mennyt perille asti ja mehustin vain juuttui kun sillä kapulalla kaalia tungin väkisin sinne. Nyt otti kyllä mua kaaliin. Argh! Oisko se pitänyt pilkkoa vähä pienemmäksi :D Tänään aamulla yritin uudelleen paremmalla ajalla ja energialla, ja todellakin sitä kaalia kannattaa pilkkoa. Vähän alkoi perjantaina jo painaa väsymys viikosta päälle ja tuli muutamat ruoat laitettua :D Aamulla mehut, puurot, smoothiet, lapsen aamiaiset, päivällä laitoin kanat marinoitumaan illallista varten, tein munakkaan ja lapselle lohta ja pastaa, ja illalla laitoin thaikkuruokaa vielä tunnin verran.. Onnekseni sain kuulla illallispöydässä, että meidän bravuuri, Thaimaalainen kana, on ollut ehkä muutaman kerran vain näin hyvää. Kannatti antaa kanojen muhinoida tuntikaupalla. Ja niin se oikesti menee.. Rakkaudella valmistettu ruoka on aina hyvää. Yhdessä tehtiin ja yhdessä syötiin. En viitsi edes miettiä montako tuntia olin eilen hellan edessä. Joka tapauksessa on ollut kyllä sen arvoista, jos mehua ei lasketa.. Ja sekin oli kyllä tosi hyvää. Kaali tosin tänään aamulla antoi siihen hyvän maun, ilman sitä se oli aika makeaa.


Kaalimehu

4 lehteä punakaalia
4 lehteä valkokaalia
1 punajuuri
1 porkkana
1 omena
1 päärynä

Mutta ai ai miten hyvää! Mehusta reseptin tässä järjestyksessä. Järjestyksellä on väliä. Ja myös raaka-aineilla. Luomu ja basic -tuotteiden välillä ero on kuin yöllä ja päivällä. Esimerkiksi Prisman tavallinen inkivääri ei maistu millekään (viimeksi ostaessani se oli ihan oudon väristäkin), mutta Lidlin luomu inkivääri sen sijaan.. Huh, potkua riittää. Inkivääriä mulla menee useampi köntti viikossa. Samoin nuo muut vihannekset. Mitä luomumpaa ostat, sen parempi on maku ja puhtaampi koostumus. Välillä kuitenkin ostan ei luomua, sen valitettavasti huomaa maussa (ja hinnassa). 




Täällä jatkuu viikonloppu fudiksen merkeissä. Mulla on huilia treeneistä pe ja la, ja keskityn kannustamaan poikia. Tänään pelataan talviliigan pelejä (siis pojat pelaa minä katson ja huollan) ja sen jälkeen on tarkoitus mennä luistelemaan ja viettää kiva ilta hyvässä seurassa. Jotain talviaktiviteettia sentään voi tehdä vaikka nuo lumet lähti. Relax -moodilla tämä viikonloppu. Mun relax taitaa kuitenkin olla melkoisen toiminnallista. Jos sitten sunnuntaina oltaisiin vähän rauhallisemmin..? Haluisin käydä Kaapelilla tsekkaamassa Street Foodit ja gourmeet. Se on tavoitteena. Ja uimassa, Mäkelänrinne menee maaliskuussa remonttiin ja on pitkään kiinni.



Ainoa kuva itsestäni tällä viikolla. Töitä, äitiyttä, jatkuvaa ruoanlaittoa (en tiedä kumpi meistä syö koko ajan - todennäköisesti molemmat), tuntien vetämistä...Paita vähän entinen kokkauksen jälkeen. Finninkin pukkasi leukaan. Sellaista ei ole sitten näkynytkään sitten lapsen syntymän ja vauva-ajan.. Mutta ihana viikko ollut ja nyt nautitaan viikonlopusta. 

29.1.2016

Vastustuskyvyn lisäämisestä ja vitamiineista


Ajattelin kirjoittaa hieman lisäravinteista, vitamiineista. Tai oikeastaan tällä kertaa nyt sinkistä. Mulla oli viime vuoden puolella pidempi tauko, jolloin en syönyt juuri mitään extra vitamiineja tai käyttänyt sen enempää lisäravinteitakaan. Vuoden alusta jälleen kaivoin tutut purkit esiin. Välillä pidän niistä yksinkertaisesti sen vuoksi taukoa, etten usko että on hyvä napsia synteettisiä valmisteita, vaikka miten hyvälaatuisia olisivatkin. Yksi käyttämistäni valmisteista on sinkki. 

Sinkki on elintärkeä ja välttämätön hivenaine. Erityisesti sitä tarvitaan kehon immuunisysteemissä, koska se on monen immuniteettiin vaikuttavan entsyymisysteemin rakenneosa. Sinkillä on myös oma tärkeä merkityksensä insuliinin aineenvaihdunnassa. Sinkkiä saa ruokavaliossa lihasta, viljatuotteista ja maitotuotteista. Lihaa ja maitotuotteita ei mun ruokavalio esimerkiksi sisällä, viljatuotteita hieman. Gluteenittomien kaurahiutaleiden muodossa. Oon miettinyt miksi olin niin kipeä syksyllä ja uudelleen myös joulun jälkeen. Tiedä häntä, mutta vitamiinit on taas otettu käyttöön. Flunssat on kyllä tänä talvena olleet sitkeitä, ja moni sellainen ihminen on sairastanut, joka ei "koskaan sairastu". Niin kuin minäkin :)

No takaisin sinkkiin.. Ihmisen tulee saada ravinnosta sinkkiä joka päivä.  Elimistö ei toimi normaalisti ilman sitä, sillä sinkki

       on välttämätön normaalille kasvulle ja kehitykselle
       auttaa vastustamaan infektioita ja edistää yleistä vastustuskykyä
       edistää haavojen parantumista
       edesauttaa haju- ja makuaistin toimintaa
       pitää hiukset ja kynnet terveinä
       auttaa ihoa pysymään terveenä
       pitää yllä oikeaa testosteroniasoa.

Sinkin puute on melko yleistä ja sen puute voi nostaa riskiä sairastua sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen. Sitä esiintyy yleisimmin lapsilla, vanhuksilla, syöpäpotilailla, tupakoitsijoilla, alkoholinkäyttäjillä, kasvissyöjillä, diabeetikoilla, reumaatikoilla ja odottavilla sekä imettävillä äideillä. Sinkkiä on turvallista käyttää, koska ylimääräinen sinkki poistuu elimistöstä. Se ei varastoidu. Yleisimmät syyt puutostilaan ovat yksipuolinen ruokavalio, huonot ruokailutottumukset, runsas alkoholin käyttö, runsas hikoilu, lääkkeet, imeytymishäiriöt ja diabetes.



Kuinka puutostila ilmenee?

•   katkeilevat kynnet
•   huono vastustuskyky
•   akne
•   huono iho
•   huonokuntoiset hiukset
•   huono makuaisti
•   allergiaherkkyys
•   hengitystiesairaudet
•   jatkuvat tulehdustilat

•   huono ruokahalu

Viikko on mennyt niin arjen jutuissa, etten ole ehtinyt blogiakaan päivittämään. Auto tuli vihdoin huollosta ja elämä on helpottunut. Kuitenkin kaipaan bussilla matkustamista ja hyötyliikuntaa. Se tulee jatkumaan aina kun mahdollista. Tänäänkin hoidin osan liikkumisesta kävellen ja bussilla. Vapaat alkoi nyt ja hetkeksi linnoittaudun keittiöön valmistelemaan viikonlopun ruokia ennen kuin lähdetään illan fudistreeneihin. Luvassa on Thaimaalaista kanaa (laitoin juuri jääkaappiin marinoitumaan kanat valkosipulin, chilin, limen, inkiväärin, korianterin, kalakastikkeen ja seesamiöljyn sekä hunajan kanssa). Seuraavaksi valmistuu lehtikaalista ja pinaatista uunimunakas ja huomenna olisi tarkoitus tehdä kaalimehua. Näistä lisää pian. Mahtavaa viikonloppua kaikille!

Xo
Hanna

26.1.2016

Mittauksia


Aamurutiineja.. Tänäkin aamuna tein mehun. Vihermehuriippuvuus on iskenyt totaalisesti. Aamiaiseksi on saatava jotain raikasta ja tuoretta. Mehussa tänään kurkku, omena, lime, sitruuna ja iso pala inkivääriä. Sitä laitan mehuun kuin mehuun. Kahvin joukossa kollageenia. Ja kauramaitoa. 

Näiden lisäksi tuorepuuroa, granaattiomenaa. Hyvän, ravitsevan, nesteyttävän, aamiaisen jälkeen on mahtava lähteä töihin. 



Eilen mulla oli mittauspäivä. Paino on pudonnut nyt kilon kahdessa viikossa, tai oikeastaan 1,5. Niin kuin olin ajatellutkin. Vyötärön kapein kohta on kaventunut 3,5 cm, navan kohdalta on lähtenyt 4 cm, lantiosta 2 cm, reisistä sentin verran, käsivarsista sentin verran ja pohkeista 0,5 cm myös. Yhteensä senttejä on lähtenyt 16,5. Ja on kuulkaa ihanaa kun ei farkut kiristä :D 

Työviikko onkin lähtenyt vauhdilla käyntiin ja tänään on ollut palauttava päivä myös itselle. Kävelyä on tullut ja illalla vedin Pilates -tunnin. 

Hyvää viikon alkua kaikille ja tsemppiä muille kiloja karisteleville! Miten teillä on mennyt?

24.1.2016

Hemotteluviikonloppu, jääkö dieetillä jostain paitsi?


lähdössä teatteriin
 Täällä on ollut vauhdikas viikonloppu. Mulle varsinainen hyvinvointi- ja hemmotteluviikonloppu. Perjantaina kävin shoppailemassa bloggaajatilaisuuden jälkeen. Pitkästä aikaa. Ostin nuo housut Vilasta, puseron Mangosta ja huivi on Malene Birgerin, ostettu meidän reissun aikaan kentältä. Kivaa oli saada vähän jotain uutta. Ja aina on ihana laittaa jotain muuta päälle kuin toppahousut tai sporttivaatteet. Niissä mä olen pääosin koko tammikuun kulkenut. Ostin mä neuleenkin. Edellinen pitkä neule oli hankittu ennen lapsen syntymää, joten oli aika päivittää sekin. Neule (Second Female) on Kampista By The Way -liikkeestä. Illalla me käytiin Birgitan kanssa Ryhmiksessä katsomassa Mielipuolen päiväkirja. Oli mielettömän hyvä. Ja mielettömän ihanaa oli nähdä rakasta ystävää. Ystävät on kyllä elämän suola. Missä mä olisin ilman mun rakkaita ystäviä..? 



Lauantaina mä sitten pirteänä heräsin ysiltä ja intoa puhkuen, kun katsoin lämpömittaria. Pakkasta ei ollut kuin -5 ja oli pakko hypätä suoraan ulkovaatteisiin sängystä ja lähteä ulos lenkille. En ookkaan pitkään aikaan lenkkeillyt tyhjään vatsaan, heti herättyäni. Mutta ihanaa oli kävellä lumisessa luonnossa, eikä ollut kylmä. Naama ei jäätynyt. Kamera ei jäätynyt. Pystyi ottamaan kuviakin :D





Sitten kotiin aamupalalle. Kauhean isoa aamupalaa en syönyt, oltiin sovittu brunssi Sandroon Marian kanssa. Tein mun vakkarimehun. Siihen tulee yksi kurkku, 2 sellerin vartta, 1 sitruuna ja iso pala inkivääriä. Limeä oisin myös laittanut yhden jos olisi ollut. Mutta ilmankin toimi tosi hyvin. Mehun lisäksi huitaisin meikatessa ison kupin kahvia kauramaidolla, jossa sitä kollageenia joukossa. Niin kuin joka aamu. Nää mehut on niin ihania ja oon varmaan tartuttanut mun mehuhulluuden kaikkiin ystäviinkin, kun postaan faceen näitä aamumehuja. Hyvä niin :D Kuka ei ole vielä hankkinut mehukonetta?




Marian kanssa sitten nähtiin Sandrossa, Kalliossa. Maria on mun ex-kollega pörssistä ja tulee nähtyä niin harvoin, kun työt on vieneet niin eri suuntaan. Oli ihanaa nähdä ja vaihtaa kuulumisia. Lisää ystäviä, ihanaa <3 Vaikka oon niin sanotusti dieetillä, söin aika paljon. Uups. Sandrossa ei voi hillitä itseään. Skumppaa en kyllä juonut, maistoin. Tuon alkuruuan lisäksi söin ison palan niiden omatekemää sahramileipää, nam nam... Ja sitten oli tuo pääruoka, minkä pidin melkoisen hillittynä ja jätin osan syömättä (että jäi tilaa jälkkärille). Jälkkäripöydässä herkkuja valitessa tiedostin, että juu, on valkoista sokeria ja vehnää.. Eikä tee hyvää, mutta otin vähän silti. Kolme pientä palaa, joista jokaisesta vielä jäi kyllä.




Maha pystyssä sitten lähdin Sandrosta ja päätin kävellä kotiin kun oli niin hieno ilma. Puolentoista tunnin kävely siitä tuli ja matkalla pysähdyin Arabian kauppakeskukseen, pakko oli käydä hakemassa vettä. Ja kun ostamisen makuun olin viikonloppuna päässyt, kävin Henkkamaukasta ostamassa tän paidan iltaa varten. Ei ollut kallis. 14,90 eur. Tuli samalla kuvattua mun nutturaa, jonka tein oikeasti kahdessa minuutissa ennen kuin kiireessä lähdin brunssille. Mun mielestä siitä tuli aika hieno, ottaen huomioon että se on tehty parissa minuutissa. Birgitta oli postannut tän linkin sen faceen, ja piti koittaa. Tästä olisi tullut vielä parempi kun olisi ollut aikaa laittaa kunnolla. Kuivashampoota ensin hiuksiin. Sitten osa hiuksista kiinni. Tupeerata ois pitänyt enemmän, jos ois ehtinyt. Mutta en halunnut myöhästyä brunssilta. Tän kuvan ottamisen aikaan mulla oli ollut jo monta kertaa pipokin päässä. Not bad. Pipo vain parantaa nutturaa siis.



Kotimatka taittui lopulta tosi nopeasti. Mä tykkään kävellä tosi paljon ja oli taas ihana päästä liikkumaan. Ei sitä autoa nyt taas kaipaa, mutta kun maanantai koittaa ja pitää taas kuskata lapsi fudikseen ja mennä pitämään tunteja, roudata kahvakuulaa ja palloja.. Sitten mä tiedän sitä taas kaipaavani.. Mutta nyt.. Lapseton viikonloppu. Ei kuskaamista, ei töitä. Lenkkeilyn jälkeen lisää kavereita ja sosialisointia, sain Katjan kylään meille :)


Lauantaina vielä illalla kävin leffassa Outin kanssa. Onnistuin välttämään Tennispalatsin herkkuhoukutukset. Kauheeta en oo käynyt Tennarissa pitkään aikaan, ja siitä on muuttunut täysi herkkukauppa. On tullut käytyä Kinopalatsissa tai Jumbossa. Olin ennakoinut tilanteen, ja mulla oli kassissa protskupatukka ja oma vesipullo. Ja "pierukarkkeja", Werhers Original sokerittomia karkkeja. Niitä ei montaa uskalla syödä, lempinimikin jo kertoo mitä tapahtuu jos syö liikaa :D Leffan jälkeen pyörähdettiin baarissa ja olin vesilinjalla. Katselin kun muut joi. Erinomaista alkoholivalistusta mennä karaokeravintolaan, missä jengi on melkoisen päissään yleensä :D Ei tehnyt edes mieli. 



  
Sunnuntaina mä sitten heräsin pirteänä 10 tunnin yöunien jälkeen. Uhmasin lumipyryä ja lähdin Mäkelänrinteeseen salille. Salin jälkeen treffasin siellä Birgitan. Uitiin, saunottiin, käytiin kylmäaltaassa useamman kerran, vesijuostiin, höyrysaunottiin ja syötiin salaatit. 


sunnuntaina salilla ennen vesijuoksua

Salaatista mä jätin vain kastikkeen sekä noin juustot syömättä. Painonhallinta ja painonpudotus on jatkuvaa pienten valintojen tekemistä. JOS en pudottaisi painoa, olisin syönyt ehkä lauantaina leffassa popparit ja vähän karkkia, Sandrossa paljon enemmän ja juonut skumpan, uimahallissa olisin syönyt salaatista kaiken ja voidellut tuolla yrittivoilla molemmat leivät ja syönyt nekin.. Perjantaina teatterissa olisin ehkä ottanut skumpan ja jotain hyvää.. Olisin tullut Sandrosta bussilla kotiin.. Ja sekä perjantaina että lauantaina myöhään kotiin tullessani olisin varmasti tehnyt jotain iltapalaa, vaikka ei ollut nälkä.. No, tällaisista melko pienistä jutuista kertyy lopulta vuolas puro jos vähän oikaisee kaikessa eikä tee niin kuin pitää. Usein meillä on tapana aliarvioida syömämme ruoan määrä ja yliarvioida liikunnan määrä. Silloin yhtälö ei vain toimi ja paino ei putoa. No katsellaan mitä se vaaka huomenna sitten aamulla näyttää. Mittauspäivä kahden viikon jälkeen.

Joka tapauksessa.. Elämää ei tarvitse jättää elämättä ja menoja menemättä, jos olet dieetillä. Sitä se arjen painonhallintakin on. Joudut jatkuvasti tekemään valintoja, jos haluat säilyttää saavutetun painon. Ei dieetinkään jälkeen voi heittää taas ranttaliksi. Tämän ihanan, tapahtumarikkaan, ystävientäyteisen viikonlopun jälkeen on ihana aloittaa taas viikon työt ja palata arkeen äitinä ja treenivaatteisiin pukeutuvana koutsina. Nyt illaksi vielä Kumpulaan pitämään kuulatunti. Kiitos kaikki rakkaat ystävät kivoista hetkistä ja ihanaa kun mulla on teidät <3 

22.1.2016

Pakkaspäivän brunssilla


Sain kutsun brunssille ja Emmi-Liia Sjöholmin "Koko perheen kattaus" -kirjan julkkaritilaisuuteen. Sovittiin Heidin kanssa, että mennään tänne kun kummallakin oli perjantaiaamupäivä vapaa. Kiva että tilaisuuksia on myös päivisin, joten pääsee tunteja vetävä iltatyöläinenkin mukaan joskus. Koska oma ruokavalio kilpirauhasen vajaatoiminnan myötä on vuosien varrella muuttunut gluteenittomaan ja maidottomaan suuntaan, mua kiinnosti uusi kirja tosi paljon. Ja myös jos löydän sieltä jotain lapsiystävällisiä reseptejä joita hyödyntää meidän arjessa.



Cafe Kokko on tunnelmallinen ja kaunis paikka. Sieltä saa smotheja, mehuja, kahveja, raakaruokaa. Siellä en myöskään oo ennen käynyt, vaikka on toukokuusta asti ollut osoitteessa Kalevankatu 31. Kahvila löytyy sisäpihalta, joten sinne ei ihan vahingossa ehkä eksykään. 





Gluteenittomuuden lähettiläs Maijukin oli paikalla, oli kiva nähdä pitkästä aikaa. Hassutteluksi meni nää kuvat :D

Jee, kiitos Maiju selfieistä :D

Oikein mukava aamu ja kirja vaikuttaa hyvälle. Kauniita kuvia, herkullisia reseptejä. Siihen pitää nyt tutustua kunnolla. Ja vuoden ensimmäinen Runebergin torttukin tuli nautittua, raakaversiona. Tosin tammikuun ja painonpudotuksen hengessä vain puolet tästä herkusta. En voinut kuitenkaan olla maistamatta! Miten hyvää <3



Täällä porisee nyt viikonlopun alkajaisiksi ruokapadat ja kohta taidan käydä kävelyllä, vielä taitaa ehtiä ennen kuin pimenee. Lepopäivä on tänään treeneistä ja ohjauksista. Pakkanenkin on lauhtunut. Illalla ystävän kanssa nauttimaan taiteesta ja teatterista. Tästä on hyvä aloittaa viikonloppu. Huomenna luvassa sitten taas brunssia ja muuta kivaa. Stay tuned. 

Upeaa viikonloppua kaikille <3 

21.1.2016

7 vinkkiä hyötyliikuntaan



Huomenta! Täällä on tankkailtu aamupalat ja aloiteltu päivän työt. Eilisen jälkeen saikin hieman tankata..

Eilen tosissani mietin autottomuutta, kun juttelin ystävän kanssa auton korjauksen kustannusarviota.. Huh että voi autoilu olla kallista. Sen lisäksi se ei ole kovinkaan ympäristöystävällistä. Tämän viikon jälkeen olen tuntenut itseni paremmaksi ihmiseksi, kun olen omalta osaltani vähentänyt ympäristön kuormitusta ja kävellyt sekä kulkenut julkisilla. Kuitenkin eilen oli todella ensimmäinen päivä kun tosissani kaipasin autoa. Olin luvannut viedä lapsen treeneihin isänsä ollessa työmatkalla. No, lähdimme kotoa hyvissä ajoin. Kahdella eri bussilla. Matkassa treenikamat ja mun kahvakuula ja matto sekä oma kassi. Kävelyäkin tuli aika paljon. Hallilta lähdin metsästämään omaa bussia, millä päästä Käpylästä Punavuoreen. Bussilla, metrolla, kävellen ja bussilla taas.. Kuula kädessä tietysti. Pari tuntia vedin kahvakuulaa ja kotimatka kesti tunnin julkisilla, kuulaa raahaten.. Olin kyllä niin tööt kun pääsin kotiin :D  Koko tämä reissu kesti viisi tuntia.. Että jos nyt ei vielä siitä autosta kuitenkaan luopuisi ;) Toisaalta huokaisin helpotuksesta kun lähdin Snellulta tunteja pitämästä. Jos olisin ollut autolla, en olisi saanut ajettua sitä portista ulos, sillä joku fiksu oli pysäköinyt autonsa portin eteen. Siinä joku toinen ope selvitteli tilannetta kuinka päästä pois pihalta. Jos jotain positiivista pitää hakea tuosta eilisestä kotimatkasta. 

Ja vielä kun haetaan lisää positiivisia juttuja, aktiivisuusmittari näyttää sen, että askelia autottomana tulee kaksinkertainen määrä. Jopa paljon enemmän. Vaikka en varsinaisesti kävele paikasta A paikkaan B, vaan käytän julkisia ja kävelen siinä välillä. Hyötyliikunnalla on niin iso merkitys päivittäisessä aktiivisuudessa. Paljon paljon isompi kuin sillä, että vain treenaat. Siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Pelkän arkiliikunnan merkitys ihmisen energiankulutukselle on siis huomattavasti suurempi kuin vapaa-ajan liikuntaharrastuksen tai yksittäisen urheilusuorituksen. Vaikutus on siksi suurempi, koska arkiliikunta vaikuttaa pitkin päivää. Vaikka hyötyliikunta kuluttaa tuntia kohden melko vähän energiaa, se toistuu monta kertaa päivässä. Toki painonpudotuksessa suurin merkitys on ruokavaliolla. Huonon ruokavalion yhdistäminen suureen liikuntamäärään ei tuota tuloksia. Kuitenkin painonpudotuksessa parhaimpiin tuloksiin päästään, kun yhdistetään terveellinen ruokavalio liikuntaan. Hyötyliikunta vaikuttaa positiivisesti niin sokeriaineenvaihduntaan, veren rasva-arvoihin kuin verenpaineeseenkin. Hyötyliikunta lisää energiankulutusta huomattavasti ja vaikuttaa näin painonpudotukseen (edellyttäen että syöt siististi etkä lisää ruoan määrää). Mä aion nähdä tämän autottomuuden pelkästään positiivisena asiana, tammikuun hengessä tulee lisää hyötyliikuntaa! 

7 vinkkiä liikkuvampaan elämään

  1. jokainen askel on tärkeä - kävele kauppamatkat, kävele portaat hissin sijaan, jää bussista aiemmin pois.. Hanki askelmittari niin hahmotat päivittäisen askelmäärän (10 000 askelta kuluttaa noin 300-400 kcal).
  2. leiki lasten kanssa, lähde pulkkamäkeen, luistelemaan, ulos lumeen peuhaamaan
  3. telkkaria katsellessa venyttele sohvalla istumisen sijaan, töissä nouse välillä ylös taukojumppaamaan tai kävele kollegan työpisteelle sen sijaan, että tartut puhelimeen
  4. kotijumppaa kotiaskareiden lomassa: muutama punnerrus ruokaa laittaessa tai kyykky silloin tällöin eivät ole pahaksi 
  5. ota lumityöt ja siivoaminen kuntoilun kannalta
  6. laita ruoka itse, sekin kuluttaa
  7. koiralliset ihmiset voivat laittaa kellon herättämään varttia aikaisemmin aamulla ja kiertää vähän pidemmän lenkin
Ja myös lasten tulisi mun mielestä kiinnittää huomiota hyötyliikuntaan. Valitettavan monella lapsella ei tule päivässä sitä liikunta-annosta mitä suositellaan. Harrastuksia ei ehkä ole ja matkat kuljetaan bussilla. Parin-kolmen pysäkin välin kävelee helposti. Meidät on kuitenkin luotu liikkumaan, ei istumaan. Ja minkä lapsena oppii, sen vanhana taitaa.. 


19.1.2016

Painonpudotusmeininkiä ja terveellisiä reseptejä



Heipparallaa! Täällä on painonpudotusmeininkiä takana nyt viikko ja päivä. Ekan viikon mittausten jälkeen paino on varmassa laskussa ja mitat pienentyneet. Huomattavinta oli ehkä vatsanseudun paksuimmasta kohdasta kutistuminen neljällä sentillä. Vyötärön kapein kohta oli pienentynyt 3 senttiä. Viikossa. Mutta kun on tottunut pitkään suhteellisen makeaan elämään, ainakin viikonloppuisin, oli viime viikonloppu kyllä pientä taistelua. Tapojen orjana olisi ollut helppo taas palkita itseään viikosta jollain pienillä herkuilla perjantaina. No enpä palkinnut en :D

Ruokia saa miettiä ja keksiä tosiaan kun syön viisi ateriaa päivässä. Vihermehun ja kahvin lisäksi oon aamuisin syönyt joko tuorepuuroa tai ihan lämmintä kaurapuuroa smoothien kanssa. Lounas on vähän kevyempi kuin päivällinen, ja välipalan ja iltapalan syön myös. Iltaisin olen tankannut jotain hiilarisempaa, tuntien jälkeen.. Puuroa ja kookosmannaa. Silloin ei yöllä herää kurnivaan nälkään. Viime viikolla söin paljon keittoja, tällä viikolla tuntuu hittinä olevan salaatit ja tortillat sekä bataattiranskalaiset katkaraputäytteen kanssa. Täältä vanhasta "Terveellisiä reseptejä" postauksesta löytyy tuo bataattiranskalaisten ja katkarapusoosin resepti. 

Tortillat on tosi helppoja ja nopeita. Tässä taas yksi esimerkki mun satunnaisesta ei-gluteenittomuudesta. Kaupan täysjyvätortillat on mainiota pikaruokaa (vaikkakin prosessoitua kökköä, mitä yritän myös välttää..). Nyt tuli lipsuttua siis. Mutta kun olet keittänyt kananmunia valmiiksi, paistanut jauhelihaa valmiiksi... On helppo täyttää tortilla ja nauttia se vihannesten ja salsan kanssa. Täyttävä, nopea, helppo ja hyvä. Yleensä avaan paketin ja laitan muutaman tortillan jääkaappiin. Loput pakastan yksitellen, silloin ne on helppo sulattaa ja tehdä pikaruokaa kun haluaa jotain hyvää ja nopeaa ruokaa.

eilisessä tortillassa broileria, vihanneksia, kananmunaa, salsaa

Illalla kävin pitämässä vielä Pilates -tunnin. Käyn viikottain pitämässä neljä tuntia yhden taloyhtiön jumppasalissa ja siellä on kyllä mahtavan kivaa porukkaa. Tulee itsekin hyvälle mielelle aina siellä käydessä. Niin kuin kaikilla mun tunneilla. Kumpulassa ja Snellullakin. Ajatelkaa, silloin joskus kun valmistuin PT:ksi, sanoin että ryhmäliikunta ei todellakaan tule olemaan mun juttu. Keskityn vain yksilöohjattaviin. Mutta miten siinä sitten niin pääsi käymäänkään, että aloin vähän kuin puolivahingossa silloin vuosia sitten vetämään kahvakuulaa myös ryhmille ja tässä sitä ollaan. 


Hyvää alkanutta viikkoa kaikille ja huomenna nähdään eteläisen Helsingin kuularyhmien kanssa!