Sports Lady®

Sports Lady®

27.2.2014

CocoVin superfood illassa - asiaa ravitsemuksesta ja muutama kauneusvinkkikin


Pitkästä aikaa tääkin bloggaaja pääsi ihan meille suunnattuun tilaisuuteenKutsuja tällaisiin tulee silloin tällöinmutta harvoin osuu aikataulut yksiinTällä kertaa kyseessä oli ex-työnantajani CocoVija oli mukava päästä kuulemaan uusista jutuista juuri tänneIllan teemana oli ravitsemus ja luentojen henki oli ravintovalmennustyylinenKummankin herran (Halmetoja & Sundvik) presentaatiot ja jutut olivat minulle viime vuosilta jo tuttua asiaamutta muistia on aina hyvä virkistää ja saada inspiraatiota tähän omaan tekemiseen myös. Ja sitähän tuli taas!

Tarjolla oli tottakai myös terveellisiä raakaherkkuja Tampereen CocoVi Bar'ltaNiinkuin monasti olen blogissa hehkutellut ettävoi herkkuja valmistaa ilman vehnäjauhojasokeria ja voitakin ja saada niistä järjettömän hyviä! Oma makumaailma vuosien aikana on muuttunut siihen suuntaanettä tällaisia herkkuja kyllä himoitsenmutta en niinkään sitä perus korvapuustia tai kermakakkuaNiinja sen puolesta oli myös niin mahtava päästä kuulemaan tänne ajatuksia ravitsemuksestakun tuntuu että joka paikka on täynnä tiesmitä protskupatukka ja pudding vouhotustaNykypäivän "terveellinen" trendi on valitettavasti jotain ihan muutaja odotan edelleen milloin tämä puhtaastisyöminen oikeasti tässä maassa lyö läpiSe että syödään oikeaa ruokaa! Siihen yritän toki itse osaltani vaikuttaa!

"Korvapuusti ei tue terveyttä mustikka tukee"

Illan ensimmäinen puhujaex-kollegaja aina niin suorasanainen ja vahvat mielipiteet omaava Sami CocoViltakertoi näkemyksiään urheilijan ravitsemuksestaTäältä voit lukea miehen ajatuksia enemmänMonet asiat allekirjoitan itsekinkun taas osalle kuulijakunnasta saattoi tulla paljon asioita yllätyksenäKyllä vainTieto lisää tuskaa ja tottakai sitä yrittää tehdä asiat mahdollisimman hyvin kuitenkaan ottamatta niistä sen suurempia paineitaVaikkapa ennen treeniä nautittu ateria on minulla jotain muutakuin mustaa kahvia jonne sekoitettu kookosöljyä (on testattu)Tosin sillä treeniä edeltävällä aterialla ei juurikaan ole merkitystä (tai nautitulla veden määrällä)Tärkeämpää on se mitä olet viimeisen viiden vuorokauden sisällä syönyt ja juonut.


Sami puhuu ravitsemuksesta

Tässä muutamia juttuja mitä Samin esityksestä teille poiminOnnistuttiin vähän myöhästymään Heidin kanssamutta sain melko hyvin kiinni jutuista lähes alusta asti.


Suositeltavia ruoka aineita käytiin läpi heit esityksen alussa. Niihin kuuluu hyvien hiilareiden (riisi, bataatti, rajoitetusti peruna, juurekset ja kasvikset, marjat ja rajoitetusti hedelmät) lisäksi hyvälaatuiset rasvat (oliiviöljy, kookosöljy, voi, avocado, avocadoöljy) ja hyvälaatuiset proteiinit (kalkkuna, sei, broileri, heraproteiini, kananmunatlammas, riista, naudanliha)! 

Vältettäviä ruoka-aineita ovat puolestaan nämä

Prosessoidut maitotaloustuotteet
Viljatuotteet ja gluteeni
Sokeroidut mehut ja suuret määrät hedelmiä
Einekset ja valmisruuat
Energiajuomat
Palkokasvit, soijapohjaiset tuotteet
Yleensä pitkälle prosessoidut elintarvikkeet 

Minkä verran on sitten mitäkin hyvä saada? Ihminen tarvitsee hyviä rasvojajoita naiset erityisesti karttavat! Riittävästi laadukasta rasvaa on vähintään 1g per painokiloProteiinin sopiva saanti taas pyörii 2 ja 2.5g välillä per painokiloHiilareita taas kannattaa suosia kulutuksen mukaanja ajoittaa ne treenin jälkeiseen ateriaanAktiiviliikkujalle sopiva määrä olisi 100-150g ja lepopäivänä tottakai vähemmänSamin kanta hiilareihin oli seettä aamulla ei nautittaisi niitäEi siis puuroaAivojen dopamiinitaso tulisi aktivoida proteiini- ja rasvapitoisella aamiaisella ja illalla taas hiilarien määrä lisää aivojen serotoniini tasoja. Aamutreenaajille neuvona oli jakaa hiilarit kahteen osaanToinen puoli nautitaan treenin jälkeen ja toinen illalla (ja nyt siis puhutaan siitä hevimmästä osastosta eli bataatti/riisi/jne)Myös veden juonnista muistuteltiin ja päivän aikana tulisi nauttia riittävästi puhdasta vettäSopiva määrä on 3-4 litraa treenaavalle ja muille 2 litraaLisäravinnepuolta käytiin niin ikään läpi.

Sitten myös sivuttiin lasten syömistäSitä miten jotkut vanhemmat ovat myös lapsilleen halunneet päiväkodissa ja koulussa täysin viljattoman ja maidottoman ruokavalionKysymyksenä Samille esitettiinkinmistä lapsi sitten saa tarvitsemansa kalsiuminViherjauheet, lehtikaali, heraproteiini sekä kookosöljy tulivat vastaukseksiHyvä ajatusmutta uskon että mun kuusivuotiaan kanssa olisi hieman tekemistä näiden kanssaOmalla kohdalla ne taas ovat kalsiumin lähteinäkun en juurikaan maitotuotteita käytäSen vähänkinmitä tällä hetkellä satunnaisen turkkijugurtin muodossa tulee vedettyäaion vähitellen jättää poisHarvoin radikaalit muutokset toimivat ja itsellä maitotuotteiden (=maitorahka & raejuusto) pois jättäminen on niitä rakastavana ollut pitkä prosessiMutta maidoton ja gluteeniton ruokavalio kun estävät erilaisten autoimmuunisairauksien ja syöpien syntymistäja edesauttavat niistä toipumisessa 

Tauolla nautittiin ihania ja terveellisiä herkkuja, jotka oli tottakai valmistettu ilman sokeriavehnäjauhoja ja voitaKiitos näistä Tampereen CocoVi Bar'lle ja ihanalle Maijalle! 


Maija ja Jaakko
On the Go blogin Heidi


lautasella pakurisalmiakkiakookoksinen- sekä gojitoffee raakasuklaat ja paria erilaista raakakakkua

tämän setin jälkeen vireystaso oli huipussaan ja uni ei ihan tullut (päinvastainen vaikutus taas saadaan perus kerma- ja juustokakuilla)
Tauon jälkeen oli luento superfoodeista ja niiden hyödyistä ravinnossaTykkään järjettömästi Jaakosta puhujanaja häneltä olen saanut vinkin jos toisenkin tässä vuosien varrella. Täältä pääset lukemaan enemmän hänen ajatuksistaan ja superterveellisistä superfood jutuista! Ajatusmaailmana positiivinen lähtökohta on ravitsemukseen aina hyvä! Sen sijaanettä kiellämme itseltäme herkuttelunmeidän pitäisi hyväksyä mieluummin seettä ilo nauru ja nautinto tuovat terveyttäKaikki tutkimuksetkin sen osoittavatettä mikään herkkulakko ja kieltäytyminen eivät pidemmän päälle toimiTahdonvoimaa toki voi kehittäämutta "No pain no gain" -tyyli ei toimi ruokavaliossaLiiallinen ehdottomuus on aina huono juttu? Mitä tapahtuu sen puolen vuoden dieetin jälkeen? Moni repsahtaa? 

Suomalainen investoi tällä hetkellä ruokaan vähemmän kuin ikinä ja myös erilaisten sairauksien määrä kasvaaSen sijaanettä näemme terveellisesti syömisen hankalanapitäisi ottaa se positiivisena haasteena ja miettiä kuinka tehdä mahdollisimman hyvää ja maistuvaa ruokaaJaakko totesikinettä ei ole varaa olla syömättä hyvinEi minullakaanHuonoa ravintoa syödessäni en pysyisi näin terveenäEn pysytyisi ja jaksaisi hoitaa työtänitai pyörittää arkeaEli ihan mihin tahansa pätee seettä köyhällä ei ole varaa ostaa halpaaMyös ruokaan pätee tämä vanha viisas neuvo!

Jaakon esityksestä nyt tuli poimittua se itseä tällä hetkellä koskettavin ja olennainen asiaKäytiin myös läpi ruoka-aineiden jalostusta ja niiden alkuperäisyyttäKuten myös erilaisia superfoodejaNe ovatkin hyvä lisä ja erityisesti viherjauheet ja camu camu sekä raakakaakaojauhechia-siemenet ja kookosöljy ovat nemitä itse foodeista tällä hetkellä käytänJoskus (ehkä kerran viikossa tyyliin) saatan smoothieen laittaa macaa ja sitten koristelen annoksia kaakaonibseillä mulpereillaja muilla ehkä "turhilla"mutta hyvänmakuisilla jutuilla.

Tällainen setti tuli kotiinviemiseksi 
Mutta vähän kuitenkin asiaa vielä viherjauheista! Viherjauheet kannattaa yleensä lisätä vaikka palautusjuomaan tai smoothieenViherjauheiden etuna on niiden kyky poistaa elimistöstä kuona-aineita ja niiden avulla keho pystyy helpommin puhdistamaan elimistöstä happojaOmat suosikit ovat sprirulina ja chlorellaNiissä on myös eniten proteiiniaVehnän- ja ohranorasjauheita olen myös käyttänytmutta tällä hetkellä ne ovat loppuVinkkinä vielä kun lisäät näitä "ei niin hyvänmakuisia jauheita" smoothieen on laittaa sinne myös avocadoa ja sitruunaa/limeä peittämään näiden voimakkaita makuja. Makua peittävät erinomaisesti myös suklaaprotsku (luomu!) tai marjat!

Kyllä tuli asiaa illan aikana ja yritin nyt tiivistää teille jotain sieltäToki nämä aiheet ovat loputon suo josta kirjoitettavaa riittää ainaKiitos CocoVille illasta ja oli mukavaa ja oikein kotoisaa päästä tänne inspiroitumaan taas lisää terveellisestä ravitsemuksestaJa kiitos myös Heidille kivasta seurasta! Oli kiva pitkästä aikaa ehtiä jutella kun käytiin Kuppi ja Muffinissa salaatilla ennen illan tilaisuutta! Ja muutenkin oli huippua nähdä tuttuja!

Niinja sitten kysyin vielä Jaakolta teille lukijoille kolme kauneusvinkkiä! Mitä (superfoodeja) sitä kannattaa suosia kauneutta tavoitellessaan?

1) Nokkonen - paljon piitä! Se auttaa mm kynsien liuskottumiseen, hiusten ja ihon kuntoon!
2) Rasvahapot - vältä huonoja rasvoja, suosi hyviä rasvoja!
3) Nesteiden laatu näkyy iholla. Tuoreet vihermehut, puhdas vesi!

Kaunista päivää kaikille!

Xo
Hanna

7 kommenttia:

  1. Olipa ihana Hanna nähdä pitkästä aikaa :) Kiva, että saatiin aikataulut kohdilleen. Ensi viikolla nähdään :)

    Oikein mukavaa viikkoa!
    Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin oli! Ja ensi viikkoon! Reipasta viikkoa :)

      Poista
  2. Miksi palkokasvit on kiellettyjen listalla? Koskeeko se kaikkia palkokasveja (esim. linssit, kikherneet)? Onko terveyden kannalta mitään hyötyä jos jättää tavallisen maidon, mutta syö esim. rahkaa, turkkilaista jugurttia, juustoja? Ajattelin että olisin jättänyt perheemme ruokavaliosta tavallisen maidon ja katsonut olisiko siitä apua molempien lapsien erilaisiin allergioihin, atooppisen ihoon, ummetukseen, korvatulehduksiin jne. Jäin vaan miettimään voiko lapset edelleen syödä juustoja, rahkaa ym.?

    VastaaPoista
  3. Paleoruokavaliossa mihin tämä Samin lista pitkälti perustuu hiilarit valitaan sellaisista lähteistä, joiden mukana ei tule runsaasti haitallisia aineita (esimerkiksi vatsaa ärsyttäviä lektiinejä tai ravinteita itseensä sitovia ”antinutrientteja”, joita on muun muassa viljoissa ja pavuissa).

    Jos haluaa maidottomalle ruokavaliolle ryhtyä niin silloin se koskee myös rahkaa/jugurttia/juustoja. Se (maidoton ruokavalio) vähentää tulehduksia ja pelkästään jo maidon juonnin lopettaminen varmasti auttaa vähän. Siitä on hyvä aloittaa. Kun jätät vielä maitorahkan pois niin ummetus katoaa varmasti. Itse olen vähitellen luopunut maitotuotteista ja myöskään lapseni ei kotona juo maitoa (päiväkodissa kyllä). Mutta jugurttia kyllä hän syö. Lapsille ei vain uppoa mikään lehtikaali/kookosöljy linja! Tavallaan tässäkin kohtuus kaikessa etenkin lasten kanssa!

    Tosiaan tuo lista on Samin näkemys ravitsemuksesta ja itse kyllä allekirjoitan sen täysin lukuunottamatta sitä että satunnaisesti käytän turkkijugurttia. Ja vaikka ruokavalioni on gluteeniton niin se ei ole täysin viljaton (vielä) ja saatan myös linssejä syödä joskus (ehkä tosin vain kerran kuussa)!

    VastaaPoista
  4. Mikä yhdistelmä peittää parhaiten tuon riisiproteiinin karmean maun? :)

    VastaaPoista
  5. Pitää ihan testailla! Käytä yleensä heraa :)

    VastaaPoista
  6. Oon tähän asti laittanut riisiprotskua vaan patukoihin. Smoothiessa ne ei suoraan sanottuna uppoa mulle. Enkä viitsi syödä mitään pahaa mistä en pidä :)

    VastaaPoista