Sports Lady®

Sports Lady®

29.2.2012

Valmistautuminen Paleohaasteeseen

Lueskelin eilen illalla Paleo -aiheisia kirjoituksia ja reseptejä. Söin 4 palaa reissumiestä, olo oli aivan kauhea sen jälkeen. Normisti leipää on tullut syötyä ehkä kerran viikossa, eikä ikinä näin paljon, mutta nyt päätin vetää överit. Lapsella oli myös nimpparit ja söin myös jätskiä ja keksejä... Kas kummaa aamulla ei leipää tehnyt enää mieli. Omaan innokkaaseen tapaani, päätin aloittaa haasteen jo tänään, karkauspäivänä. Ja jostain kumman syystä ei tee nyt yhtään mieli leipää :)


Aamulla vedin Haltonin kahvakuulatunnin ja sen jälkeen baarilla söin aamiaiseksi kotona valmiiksi laittamani eväät (Sun Warriorin protskua meinasin ottaa, mutta ajattelin tarkistaa asian ensin Jaskalta): savukalaa, keitettyä kananmunaa ja salaattia. Tarkistuksen jälkeen oma kantani vahvistui, unohdan nyt myös nuo protskujauheet maaliskuun ajaksi. Guar Gum saattaa olla palkokasveista tehtyä ja siten sisältää vatsan toimintaa haittaavia aineita, joten huhtikuussa ehkä sitten taas.. Uuh, kidutusta olla CocoVi Bar'lla töissä ja tehdä mitä herkullisempia pirtelöitä asiakkaille. Mutta mikä ei tapa, se kasvattaa. Ja tämä kasvattaa kyllä itsekuria.


Jälkkäriksi aamulla otin luomukahvia mantelimaidolla. Ja oli ihan pakko ottaa vähän (alle desi) "Kultainen Helinä" smoothieta (appelsiinia, chiaa, taatelia, kaakaonibsejä, kookosöljyä, inkivääriä, sitruunamehua, vaniljaa, suolaa). Huomisesta alkaen en sorru enää smoothieisiinkaan... Etenkään noihin hedelmä/marjapohjaisiin. Jos smoothien otan, niin se on viherversio ja pureskeltava kuulemma on (eli todennäköisesti en ota sitäkään kun en viherjuttuihin ole oikein edelleenkään ihastunut). Mantelimaitoa tulen laittamaan kahvin joukkoon, kahvin aion vähentää vain aamukahviin. Siitä en luovu, en. 


Olisi hyvä suunnitella ruuat loppuviikoksi etukäteen ja käydä kaupassa ja ostaa kaikki tarvittava. Tähän oli vielä aamulla pyhä aikomus, mutta hyvä idea sitten tyrskähti kun tekemistä taas riitti ja oli pakko päästä kävelylle kun oli niin hieno ilma... Kotoa löytyy nyt paketillinen maustamatonta broileria ja yksi paketti broilerin leikettä (näitä leikkeleitä saa Paleolla vetää, muuten niitä olen tähän asti vähän karttanut) ja jotain kasviksia sekä kananmunia. Pakkasessa on myös hätävarakasviksia.


Välipalaksi söin vähän cashew -pähkinöitä töissä ja kotona töiden jälkeen munakkaan: 1 muna, 2 valkuaista, kookosöljyä, sipuli ja 2 tomaattia. Niiden kanssa vähän broilerin leikkelettä ja porkkanaa ja paprikaa. Iltapäivällä kävin kävelyllä ja sen jälkeen välipalaksi "Raw-Bite -kookospatukka".


Shoppailin tänään muuten Ruohonjuuresta seesaminsiemeniä, kuivattua basilikaa, mantelijauhetta. Löysin Luolalaboratorio -blogista ihanan ohjeen. Tätä aion kokeilla huomenna...

Testissä on myös tänään ollut CocoVi Bar'lla työvuorossa uudet MBT lenkkarit. Niistä tulee juttua sitten myöhemmin. 


Tulipas paljon juttua, toivottavasti ei aivan sekavaa luettavaa :) Huomenna alkaa mun haaste sitten oikeesti ja virallisesti. Paleo on mulle ihan uutta ja alku meneekin varmaan opetellessa ja "virheitä" (haluan olla mahd.tarkka nyt näissä jutuissa) tehdessä, mutta eiköhän tämä tästä hyvin lähde liikkeelle. Kiva jos joku teistä lähtee myös mukaan, hieno vaihtaa sitten kokemuksia kommenttiboxissa. HelsinkiPaleon sivuilla oli juttua tänään ja sieltä löydät myös tarkempaa infoa kuinka aloittaa haaste jos joku innostui tähän lähtemään mun kanssa samaan aikaan!

28.2.2012

Sports Lady goes Paleo

2 days to go.. Paleo -haasteeni alkaa. Olen luvannut koko maaliskuun noudattaa Paleo -ruokavaliota ja aion tehdä tämän juuri niin kuin kuuluu, yhtään fuskaamatta missään.

HelsinkiPaleon ihana Jaska koutsailee mua haasteessa
Nämä on ne vaikeimmat jutut, mistä nyt luovun kuukauden ajaksi:
  • kaurapuuro
  • raejuusto
  • vähäkalorinen marjakeitto
  • protskupatukat
  • viljat, maitotuotteet, pavut
  • maitorahka
(Ts. kaikki entinen lemppariruoka on kiellettyä...)

Kielletyllä listalla ovat myös smoothiet ja keitot (ellen pureskele niitä..). Suklaata, pähkinöitä, marjoja, hedelmiä syön myös harkiten tästä eteenpäin.. OIh.. kaikki nykyiset lempparit on "rajoitettu"...

Mutta tavallaan kaikki lähtee kuitenkin nyt siitä mitä MÄ SAAN SYÖDÄ, JEE. RAJATTOMASTI!!! Niin mä tän homman ajattelen. Ja Jaakolta olen yrittänyt selvittää mahdollisimman perinpohjaisesti sen mitä suuhuni saan laittaa. 
  • lihaa, kanaa, kalaa
  • vihanneksia
  • hyviä rasvoja
Ollaan pari kertaa treffattu Jaakon kanssa ja jutskattu Paleo ruokavaliosta. Ekalla kerralla ajattelin, että en ikinä voi lopettaa maitotuotteiden syömistä. Sitten perehdyin juttuihin... Toisella kerralla olin sitä mieltä, että no problem, täysillä mennään. Ei mitään mikä ei kuulu Paleo ruokavalioon. Alla oleva luettelo on otettu HelsinkiPaleon sivuilta.


Paleosyömisen perusteet
  1. Reippaasti eläinproteiinia: lihaa, kalaa, mereneläviä, lintuja, kaikenlaista riistaa, kananmunia
  2. Kasviksia niin paljon kuin napa vetää, pohjana vähähiilihydraattiset kasvikset (esimerkiksi salaatit, kurkku, tomaatti, kaalit, paprikat…) ja tarpeen mukaan enemmän hiilareita sisältäviä juureksia (ei perunaa) ja marjoja
  3. Rasvoja: kookos, voi, kaakao, avokado, extra neitsytoliiviöljy
  4. Välillä vähän hedelmiä (rajoitetusti fruktoosisisällön takia) ja pähkinöitä/siemeniä (rajoitetusti omega-rasvahappotasapainon takia)
  5. Yleisesti: Suosi oikeaa ruokaa. Se on käsittelemätöntä, mahdollisimman lisäaineetonta ja sokeroimatonta. Mitä lyhyempi tuoteseloste, sen parempi ja mielellään ei tuoteselostetta ollenkaan.
Ja mielenkiintoista oikeastaan on se, että mm. raejuusto on jo alkanut tökkiä. Samoin maitorahka ja marjakeitto. Makuaistini on niin muuttunut viimeisten kuukausien aikana mitä puhtaampaan ruokaan olen siirtynyt. Viime vuonna ehdoton lempparini oli Lidl'n raejuusto. Ostin sitä taannoin ja en pystynyt enää syömään sitä, se maistui niin pahalle. Viimeisen kuukauden aikana olen hylännyt kaiken tuollaisen ruuan. Basic ruokavaliossa on ollut smootheja aamuisin, munakasta viikonloppuisin. Lounaaksi keittoa tai smoothia tai salaattia.. Päivälliseksi myös jotain protskupitoista ja kasviksia. Okei...leipää on tullut syötyä ehkä enemmän kuin koskaan. Sillä tiedän sen, että leipää ei tee enää kuukauden kuluttua mieli. Ja tottakai olen syönyt pizzan joskus ja pullankin joskus, karkkiakin on mennyt, mutta ne loppuvat nyt. Eilen söin niin paljon leipää että en kehtaa edes sanoa montako :)

Wish me luck! Tulen blogissa raportoimaan kuinka projekti etenee :)

25.2.2012

Urheilijatiimipäivässä



Tänään oli CocoVin urheilijatiimipäivä. Tanssitreenit tosin verottivat tiimipäivän alkuosasta, mutta tanssia en yksinkertaisesti voinut skipata. SM:t ovat kesäkuussa ja sitä ennen ei ole enää moniakaan treenejä yhdessä ryhmän kanssa... Hyvät oli treenit ja hyvä oli myös tiimipäivä. Paljon hyvää asiaa, tässä jaan teille pari niistä :)


Tullessani paikalle Optimal Performancen Anne puhui lisäravinteiden merkityksestä, ja itselle niissä uutta oli sinkki. Sitä minulla ei valmisteena ole ollut ja sen päätin hankkia. Solgar Nordicin sponssina saimme muutamat vitamiinit ja kivan pillerirasian. Siellä oli myös sinkkivalmiste, joten pääsin heti tekemään sen kanssa tuttavuutta. Näistä uutta minulle on myös nestemäinen D3-vitamiini. Entuudestaan minulla on Solgarin D3 vitamiini kiinteässä muodossa. 


Sinkki


Normaalisti sinkkiä tulee tarpeeksi jos syöt monipuolisesti. Sinkin tarvetta lisää mm. kova fyysinen harjoittelu, fyysinen työ, vegaaniruokavalio (normaalisti ruuan mukana sinkkiä saamme lihasta, äyriäisistä, maidosta ja maitotuotteista, täysjyväviljatuotteista, siemenistä/pähkinöistä, tummasta suklaasta ja 100% kaakaojauheesta, vihreistä vihanneksista..).


Elimistö ei toimi normaalisti ilman sinkkiä, sillä se

  • on välttämätön normaalille kasvulle ja kehitykselle
  • auttaa vastustamaan infektioita ja edistää yleistä vastustuskykyä
  • edistää haavojen parantumista
  • pitää hiukset ja kynnet terveinä
  • auttaa ihoa pysymään terveenä
  • pitää yllä oikeaa testosteronitasoa

Sitten suunnistimme tankkaamaan CocoVi Bar'lle raakakeikkiä ja suklaata. Mikko ja Tomppa olivat urakoineet meille ihanat herkut ja ne maistuivat kaikille! 
Meidän ihaanat baaripojat Tomppa ja Mikko loihtivat herkut




Sieltä herkkujen jälkeen Motivus Centeriin, jossa Optimal Performancen Janne Palmunen kertoi meille lihashuollon perusteista. Sieltä tuli loistavia vinkkejä käytännössä. Kävimme eri lihasryhmien venytyksiä läpi ja tuli aivan loistavia vinkkejä. 
CocoVi Team:n uusi vahvistus Eveliina, CocoVi:n Sami ja HelsinkiPaleon Jaakko
Anne, Katariina ja Joni
Janne ja Anne, Optimal Performance
Etureiden venytystä
Ja nyt venyy leveä selkälihas... loistovenytys!
Tässä pari Jannen pääpointtia tiivistettynä:


1. Aina ennen treeniä dynaamiset venytykset


2. Treenin jälkeen ei edes lyhyitä venytyksiä. Venyttele treenistä vasta n. 4 tunnin kuluttua, ja tässä järjestyksessä. 

  • dynaamiset venytykset
  • jännitys/rentoutus -venytykset
  • staattiset venytykset
Lopuksi, sokerina pohjalla. Uusi yhteistyökumppani toi meille MBT kengät. Niistä kirjoittelen sitten lisää erikseen tuonnempana. Mutta yllätys oli miten siroiksi nekin ovat nykyään menneet. Muistan joskus nähneeni hirveitä kengänjärkäleitä kaupassa, mutta nämä ovatkin ihan salonkikelpoisia. 

24.2.2012

Perjantaifiiliksissä


Ollut aivan loistava viikko! Tämä tyttö on tosi hyvällä mielellä. On tapahtunut paljon kaikkia ihania juttuja ja olen ollut ihan superenerginen koko viikon. Olen tavannut kaikkia ihania ihmisiä tosi paljon ja eilen minulla aloitti uusi treenattava. Ihan huippua! Olen nukkunut hyvin ja kai se vain niin menee, että kun on hyvällä mielellä niin jaksaa mitä vaan! 


Joka päivä olen ulkoillut tunnin, eilistä lukuunottamatta. Kahvakuulaa on tullut vedettyä kerran, salillekin olen päässyt kerran. Tänään ja sunnuntaina pitäisi vielä salilla vähän pyörähtämässä. Huomenna olisi sitten 4 tuntia tanssitreenejä. Ensin meidän kisaryhmän 2 tunnin omatoimitreenit ja sitten Marcon 2 tunnin treenit perään. Viikonloppuna sitten kunnon lepoa vaan päälle niin taas jaksaa ensi viikon. 


No kuinkas ne ruuat..? Eilen herkuttelin illallisella ihanalla valkosipulipatongilla ruuan kanssa. Loppuu kohta se leivän ihanuus, kun Paleo -haaste alkaa ensi viikolla. Tänään treffataan vielä Helsinki Paleon Jaakon kanssa asian tiimoilta, ja sitten vielä lisää perehtymistä Paleo juttuihin ja henkistä valmistautumista asiaan.


Ihanaa viikonloppua kaikille! 

23.2.2012

Raw porkkanakeitto blenderillä, helppo ja nopea

Oletteko koskaan tehneet raakakeittoa blenderillä? Tulee muuten todella hyvää. Sain tänään baarilla loistavia ohjeita Aksulta, kuinka porkkanakeiton valmistus Vitamixillä onnistuu. Tavallisella blenderillä tätä on turha yrittää... Ja keitosta tulee huom lämmintä!
Tee liemi: laita blenderiin vettä (laitoin sitä sen verran että propelli peittyy), vähän vuorisuolaa (n. 1 tl), hunajaa 1 rkl ja inkivääriä alle 1/2 tl. Pyöräytä liemi kevyesti koneella.
Lisää joukkoon raa'at porkkanat. Pilko ne muutaman sentin mittaisiksi pätkiksi ja lisää vähitellen blenderin pyöriessä hiljalleen. Kun keitto on sopivan paksuista, laita täydet tehot ja blendaa muutama minuutti. Lisää lopussa vielä mantelimaitoa ja anna vielä pyöriä/kuumeta hetki.


Tein kaksi eri versiota. Ensimmäiseen en laittanut mantelimaitoa ja hunajaa vain vähän. Toiseen tuli hunajaa enemmän ja vähän mantelimaitoa. Ai nam!
Kalaharin suolaa, Luomu inkiväärijauhetta, luomuhunajaa ja luomuporkkanaa. This is all you need!
Tällä saat keiton aikaiseksi
Versio 1: ilman mantelimaitoa ja vähemmän hunajaa ja enemmän inkivääriä, oli tosi hyvää
2. versio: mantelimaidolla ja reilummin hunajaa ja vähemmän inkivääriä. Ihan herkkua!
Aksulle superkiitos ohjeesta ja "keittokoulusta"! 

21.2.2012

Reilu viikko aikaa Paleo -haasteeseen

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä alkaa Paleo -haasteeni. Yleensä Paleo -ruokavalio mielletään tosi askeettiseksi ja siinä ei saa syödä muka mitään. Sama asenne on ollut ehkä itselläkin. Tässä asiassa, niin kuin kaikessa muussakin, pitää keskittyä siihen mitä SAAT syödä. Ei siihen mitä ET VOI syödä. Elämä on aivan todella hankalaa ylipäätään jos ajattelen asioita mitä minulla ei ole tai mitä en saa tehdä. Tähän ruokavalio -haasteeseen tulen noudattamaan samaa elämänasennetta kuin mikä minulla muutenkin on. Think positive! 


Tutustuin Jaakon minulle lähettämiin linkkeihin ja käsitykseni Paleo -ruokavaliosta on jo muuttunut positiivisempaan suuntaan. Olen saanut häneltä loistavia ohjeita ja nyt perjantaina treffaamme vielä ennen haasteeni alkua. 


Epäilijöitä riittää, pystyykö Sports Lady noudattamaan kuukauden ruokavaliota? Nainen joka lähtee Tahkolle syömään pizzaa ja juomaan rommikaakaota.. Onko hänestä siihen? Se tullaan pian näkemään. Haasteena on myös viikon reissu lapsen kanssa All Inclusive -hotellissa.. Ja lupaan teille pyhästi olla rehellinen ja raportoida jokaisen lipsahduksen (jos niitä tulee...). 


Tässä kuva eilisestä ruuastani. Miten hyvää ja helppoa! Broilerit uuniin ensin puoleksi tunniksi. Sitten valmis pakastevihannessekoitus pediksi koipien alle ja takaisin uuniin vartiksi. Ai että oli hyvää. Laiskan kokin unelma. 


Ja tänään kokeilin ensimmäisen kerran aamulla savea, jonka viime viikolla hankin. Odotin että maku olisi kauhea, mutta se ei maistunutkaan miltään. Tulee siis käyttöön ja kehujakin jo teistä yhdeltä lukijalta tuli kyseisestä tuotteesta.


Pitää vielä mainita yhdestä tuotteesta, jonka sain Palviaisen Erkiltä viime viikolla, kun Erkki oli Ruohonjuuressa esittelemässä. B12 Boost -suihkeen luvataan lisäävän energisyyttä ja keskittymiskykyä. B12 vitamiini on välttämätön muistille, kognitiivisille toiminnoille ja verenkierrolle varsinkin punasoluille. B12 on erittäin huonosti imeytyvä suoliston kautta johtuen entsyymeistä ja hapoista, jotka tuohoavat ravintoaineita. Ruoasta imeytyy ainoastaan 1% B12 vitamiinia. tämä suihke on tosi näppärä ja hyvän makuinenkin vielä. Suinke on täysin luonnonmukainen ja siitä saadaan paras ja nopein hyöty, kun se imeytyy suoraan suun limakalvoilta elimistöön. Tämän helpommaksi ei mun mielestä enää vitamiinien ottaminen mene. 

20.2.2012

Viikon mukavuustuote ja juttuja unikoulusta


Olen viimeaikoina kirjoittanut nukkumisesta ja hyödyistä painonhallinnassa. Vihdoin olen onneksi tajunnut sen tarpeellisuuden ja oppinut myös miten mukavaa nukkuminenkin voi olla. Kyllä se on välineurheilua siinä missä muutkin lajit. Sain Tempur Fit peiton testiin ja sitä on parisen viikkoa nyt testattu ja olen ihan in love tähän peittoon. Aikaisemmin käytössäni on ollut Joutsenen peittoja. On ollut kevyempää kesäpeittoa ja paksumpaa talvipeittoa. 


Tempurin Fit -Peitto säätyy aktiivisesti kehon lämpötilan mukaan. Sen luvataan antavamman rauhallisemmat ja mukavammat unet. Tämä lupaus pitää paikkansa. Ominaisuudet tulevat erityisen hyvin esille silloin kun kaksi erilaisen lämmöntarpeen omaavaa nukkkuu saman peiton alla sillä peitoo mukautuu yksilöllisesti molemmille sopivaksi. 


Peittoja on kahta mallia: light (lämminhuone +18-25 astetta) ja standard (viileä huone <20 astetta). Otin standard peiton, koska pidän makkarissa melko viileää lämpötilaa ja vanha talo itsessäänkin on viileä. 


Peitto kyllä tekee sen mitä lupaa:

  • vähentää lämmön nousua ja hikoilua
  • mukautuu lämmön tarpeeseen - absrboi liian lämmön
  • säätyy sopivaksi kahdelle eri lämmöntarpeista huolimatta
  • kun kehon lämpötila nukkuessa laskee, varastoitunut lämpö palautuu hyödyksesi
  • patentoitu teknologia, kehittänyt NASA
  • konepestävä
  • täytteenä Siperian untuvaa (laatuluokka 1), päällinen 100% puuvillaa
  • valmistettu Tanskassa astma- ja allergialiiton suositusten mukaisesti
Peittoon sain hyvän käyttöopastuksen liikkeessä. Punainen saumapuoli tulee vartaloa vasten niin ominaisuudet toimivat. Tää on kyllä aivan huippu. Patja minulla on myös testissä ja siihenkin olen niin ihastunut. Siitä myöhemmin lisää. 

UNIKOULU


Seuraava teksti on kopioitu tästä kirjasta, siinä on loistavia pointteja. Luen kirjaa parhaillaan ja varmaan sieltä löytyy vielä muutakin hyvää referoitavaa blogiin myös teidän iloksenne. Ehkä itsestäänselvyyksiä, mutta hyvää kertausta kuitenkin.

Paljonko pitäisi nukkua?
Aikuisen ihmmisen tulisi nukkua keskimäärin 7-8 tuntia vuorokaudessa. Lapset tarvitsevat huomattavasti enemmän unta kasvaakseen ja kehittyääkseen. Iäkkäillä uni muuttuu pinnallisemmaksi, mutta unen tarve pysyy edelleen suunnilleen 7-8 tunnissa.

Miten "unisuus" muuttuu?
Aamu- ja iltatyyppisyys määräytyvät osittain geneettisesti, mutta tyyppi muuttuu myös iän mukana, jolloin aamutyyppisyys lisääntyy.

Mitä unen aikana tapahtuu?
Elimistön korjaus- ja elvyttämisteorian mukaan unen aikana keho ja etenkin aivot elpyvät valveen aikaisista rasituksista. Keho lepää ja ihminen tankkaa lisää energiaa erityisesti aivoihin. Unen aikana käydään läpi myös päivän tapahtumia.

Mikä on syynä kun aamulla/päivällä väsyttää eikä ajatus kulje?
Väsymyksen ja aivojen toimintahäiriöiden syynä voi olla yksin ertaisesti aivojen energian puute - liian lyhyt uni, etenkin alkuyön syvän unen vähäinen määrä.

Mitä tapahtuu kun ei nuku tarpeeksi?
Huonon ja riittämättömän unen aiheuttamia haittoja ovat mm. mielialan lasku, muistihäiriöt, vastustuskyvyn heikentyminen, keskivartalolihavuus ja monien sairauksien riksien lisääntyminen (aikuisäin diabetes, metabolinen oireyhtymä, tulehdukset, sydän- ja verisuonitaudit ja aivoveritulppa sekä tapaturmavaara lisääntyy).

Miten voi itse ehkäistä huonoa unta?
Riittävä liikunta helpottaa nukahtamista ja parantaa yöunta. Myös ravitsemus vaikuttaa vireyteen ja nukkumiseen. 

Miten unen tarve lasketaan?
Unen tarve on yksilöllistä, mutta periaatteessa jokaista valvottua 3-4:ää tuntia kohti tarvitaan tunti unta.

Paljonko ihminen nukkuu elämässään?
Kolmasosan. 

Kumpi tulee ensin, masennus vai unettomuus?
Jos ei nuku, saattaa masentua, ja jos on masentunut, ei saa unta. Masennuksen ja unen suhde on kaksisuuntainen, ja siksi on vaikea tunnistaa, kumpi on ollut ensin vallitseva. Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että unettomuus edeltää useammin masennusta kuin päinvastoin.

Miten masennus vaikuttaa uneen?
Aamuyön unettomuus kertoo usein masennuksesta. Masennus on suoraan yhteydessä lisääntyneeseen unien näkemiseen, joka painottuu aamuyöhön ja saattaa siten aiheuttaa heräilyä. Oletetaan, että alitajunta työskentelee unen avulla masennuksesta eroon pääsemiseksi. Joskus masennus on niin voimakasta, että se vaatii normaalia pidemmän yöunen. Kun unen määrä lisääntyy, myös unien näkeminen lisääntyy ja syvä uni häiriintyy. Seurauksena on, että mieli masentuu osittain lisää ja täytyy turvautua lääkitykseen. 

Voiko luovuus häiritä unta?
Näyttää siltä, että luovuus ja piilevä masennus kulkevat käsi kädessä. Tämän vuoksi unihäiriöitä saavat helpommin luovat ihmiset kuin tasaisesti elävät. Luovuuteen ja masennukseen liittyy myös se, että luovan ihmisen aivot elävät koko ajan hyvin intensiivisesti. Tavallaan ne vaatisivat enemmän lepoa kuin mitä niille voi tarjota. Siksi luovilla ihmisillä, erityisesti naisilla, depressiiviset oireet tulevat varhain esiin. 

19.2.2012

Terveisiä Tahkolta

Takana mahtava Tahkon reissu. Tuli laskettua ja kelkkailtua ja hauskaa oli. Huomenna taas back to basics ja tekstiä alkaa taas tulla blogiinkin! Ihanaa alkavaa viikkoa teille!


xoxo

Sports Lady

16.2.2012

Laskettelufiiliksissä

Mä olen täällä jo aivan laskettelutunnelmissa, jee! Huomenna pääsee rinteeseen! Hetki pitää vielä malttaa. Ylempi kuva on viime talvena Leviltä, pakkasta oli 30 astetta ja näpit oli aivan jäässä. Onneksi pakkaset ovat hellittäneet niin tarkenee vilukissatkin rinteessä. Seuraavat päivitykset tulevat Tahkolta, jee! Sinne pääsevät mukaani nämä ihanat lempparihattuni ja tottakai laskettelukamat. 

Sitten taas tuotejuttuja. Eilen saapui pakettini iHerb'stä. Tilasin sieltä vähän kosmetiikkaa, lisäkuituja ja pikakahvia. Tuo vasemmanpuoleisin pussukka kuvassa on savea, sen ostin Ruohonjuuresta. Vielä en ole kokeillut sitä, mutta tarkoitus on korkata pussi lähiaikoina. Savi on erittäin puhdistavaa. Sitä sekoitetaan veteen merisuolan kanssa ja nautitaan aamuisin tyhjään vatsaan. No tänään nautin pikakahvia tyhjään vatsaan.. Terveellistäkö, en tiedä? Mutta hyvää oli ja nopeaa. Ja halpaa :)

15.2.2012

Kuulakeskiviikkoa

Täällä peräänkuulutetaan arvonnan voittajaa! Suoria yhteystietoja en voittajalle löytänyt, joten toivon että Roosa täältä on huomannut voittaneensa palkinnon. Jos voittaja ei huomiseen mennessä ilmoittaudu, on reilua muita kohtaan että arvon lipun uudelleen niin joku pääsee siitä nauttimaan. 


Viikon urheilut tähän mennessä ovat sujuneet mukavasti. Maanantaina olin aamulenkillä, kun iltapäivästä en olisi päässyt urheilemaan. Tiistaina tein salilla liikepattereittain treenin ja tänään aamulla kävin Haltonilla vetämässä kahvakuulatunnin. Kehotan aina tuntilaisia vähän haastamaan itseään, jengi kun on kehittynyt niin hirmuisen hienosti Haltonilla. Naiset siellä heiluvat 10 ja 12 kilon kuulien kanssa jo, ja tänään haastoin porukkaa vähän lisää. Teimme harjoituksen, jossa oli 5 liikettä ja kutakin liikettä tehtiin minuutti. Ja kierrosten välissä minuutin tauko. Hain reippaasti itselleni 24 kilon kuulan, jolla tein etuheilautus -osuudet. Kyllä siellä muidenkin käteen sitten tuli isommat kuulat. Ihan mahtavaa!


Molemmat aamutreenit olen tehnyt kuitenkin tyhjään vatsaan, kiireen vuoksi. Kiireessä on muutenkin jäänyt aamiainen syömättä kotona. Onneksi baarilta löytyy terveellistä ruokaa. Loppuviikon treenit ovatkin sitten ulkoilua. Viikonloppuna olen Tahkolla, joten rinteessä tulee mukavaa liikuntaa! Tämän vuoden ekat laskut jee! Läppäri lähtee Tahkolle mukaan, joten kenties luvassa on vähän lumipitoisempaa päivitystä loppuviikolle :)


Ja niin, pakko nyt mainostaa. Sports Lady smoothie on CocoVi Bar'lla saanut uuden koostumuksen. Keinomakeutettu heraprotsku on vaihtunut Sun Warriorin vaniljaan. Ai että se on hyvää! Tulkaa maistamaan :)

14.2.2012

Lisäaineettomia löytöjä ja hyviä vinkkejä ystävänpäivätarjouksista

Ihanaa ystävänpäivää teille kaikille! 


Vinkkinä tänään muutama kiva juttu: CocoVi Bar'lta saa pienen smoothien hinnalla suuren smoothien ja tarjolla on myös herkullista raakasuklaata. Ja Ruohonjuurella on loistava ystävänpäivätarjous: Kahden kosmetiikkatuotteen ostajalle edullisempi veloituksetta. Minä ostin lempparishampooni ja samaa sarjaa hoitoaineen. 


Ja lapselle ostin myös uuden shampoon.
Olen myös maistellut tänään Sun Warriorin luomuprotskua, vaniljan makuista. Siitä on Sports Ladyn pirtelöt tästä eteenpäin tehty. Tilasin tuotetta myös itselleni. FAST'n heraa olen aina käyttänyt, mutta googlailtuani hieman sukraloosista päätin sanoa hei hei tälle entiselle lemppariprotskulleni. Eli mun keittiöstä löytyy kohta vain Sun Warriorin protskuja.. Hinta on kalliimpi, mutta viis siitä.
Tänään on myös vapautunut Sports Ladylta yhdelle treenattavalle paikka. Jos olet kiinnostunut Personal Trainingista niin ota yhteyttä!

13.2.2012

Intervalliharjoittelu tehostaa energiankulutusta



Lupasin kirjoitella enemmän tuosta intervalliharjoittelusta. Jos treenaat rankkoja aerobisia treenejä, se ei kuluta niinkään elimistön vararavintoa. Intervallitreenin seurauksena taas elimistö oppii käyttämään kehon vararavintorasvoja energianlähteenä myös kovassa rasituksessa. Kovassa aerobisessa treenissä energia otetaan kehon glykogeenivarastoista, tämän vuoksi usein kovan spinning tunnin jälkeen on kauhea nälkä ja rankka suoritus torpedoidaan helposti syömällä liikaa. Intervallitreenin etuna on myös se, että energiaa otetaan rasvoista. Tottakai kova aerobinen treenikin kuluttaa rasvoja, mutta optimaalisinta rasvanpolton kannalta on tehdä intervalleja. 


Intervallitreenin myönteisiin vaikutuksiin kuuluu myös kunnon kohentuminen. Harjoittelu lisää myös aineenvaihduntaa, treenin jälkeisenä päivänä kehon palautuessa aineenvaihdunta on tavallista vilkkaampaa. Rankan intervallitreenin lisäkulutus voi olla jopa parisataa kaloria, joten kaksi viikottaista tehotreeniä voi lisätä kulutusta kuukausitasolla jopa 1500 kaloria. Kun taas intervallitreeni ei lisää ruokahalua niin kuin kova aerobinen treeni.


Ideana on nopea- ja hidastempoisen juoksun vaihtelu. Intervallien pituus voi vaihdella vaikka 15sek ja muutamien minuuttien välillä. Lyhyet suuritehoiset intervallit lisäävät spurttivoimaa ja pitkät matalatehoiset intervallit harjoittavat kohtalaisen vauhdin ylläpitämistä pidempään. Voit aloittaa lyhyemmistä harjoitteista. Esim. juosta intervallin 4-6 kertaa. Sykemittari on hyödyllinen apuväline intervalliharjoittelussa. Sen avulla rasituksen voi mitoittaa sopivalle tasolle niin, että elimistö ehtii palautua intervallien välissä. 


Intervalliharjoittelu käytännössä
  • 1-2 kertaa viikossa, nopein tapa kohentaa kuntoa. Vuorottele tehokkaita intervalleja ja matalatehoisia jaksoja. Esim. jos juokset pari minuuttia, välissä kävelet/hölkkäät vähintää minuutin tai sen verran että olet palautunut. Muista juosta ensimmäiset intervallit sen verran maltillisesti, että jaksat juosta viimeisetkin samaa vauhtia. 
  • Muuntele intervalleja niin, ettei keho totu samana pysyvään rasitukseen. Esimerkiksi joka kolmas viikko... Voit tehdä esim. 15 sek vetoja, jolloin juokset täysillä ja sitten palauttelet pari minuuttia. Ja taas sama uusiksi. 
  • Hyvä kesto intervallitreenille on 30-40 min.
  • Syö helposti sulava ateria n. 2-3 tuntia ennen treeniä. Paras ajankohta on ehkäpä lounaan ja välipalan jälkeen. Näin voit treenin jälkeen nauttia päivällisen treenin ja suihkun jälkeen.
  • Juoksua treenaavalle intervallitreeneistä saa lisää nopeutta ja kuntoa. Vaihda yksi viikon tasavauhtinen lenkki intervallitreeniin ja saat monipuolisempaa harjoittelua. Kehosi on jo ehtinyt tottua lenkkeihin ja kehitys pysähtyy. Jos juokset vaikka 3 kertaa viikossa, voit vaihtaa yhden lenkin intervalliin ja vasta myöhemmin lisätä juoksukertoja viikkoon.

10.2.2012

Flunssa: miksi ei saa urheilla ja miten dropata itsensä kuntoon

Miksi flunssassa ei saa urheilla?


Kohtuullinen ja säännöllinen liikunta ylläpitää hyvää vastustuskykyä ylähengitystiesairauksia vastaan. Jos tulet kipeäksi, sairauden kesto on lyhyempi hyväkuntoisilla kuin huonokuntoisilla. Kilpaurheilijat rasittavat joskus itseään liikaa, ja joutuvat ylikuntoon joka myöskin altistaa erilaisille tulehduksille. Jos sairastut kuumeiseen flunssaan tai muuhun ylähengitystietulehdukseen tai influenssaan ja lähdet urheilemaan, saattavat taudinaiheuttajavirukset kulkeutua suoraan sydänlihakseen. Seurauksena on vakava sydänlihastulehdus. Näillä jutuilla ei oikeasti kannata leikkiä. Jos tunnet itsesi kipeäksi, väsyneeksi, lihaksesi särkevät tai leposyke on nopea, ei kannata urheilla.


Minulle iski tällä viikolla flunssa, ja sitä olen lääkinnyt taas hyviksi havaitsemillani keinoilla. Nyt alkaa jo helpottaa. Tavallisesti aikuiselle tulee flunssa 2-4 kertaa vuodessa, lapsille useammin. Minulla tämä on nyt kolmas kerta tänä syksynä/talvena, kun yritän tulla kipeäksi. En ole onneksi aivan vuoteen omaksi joutunut kertaakaan.


Tässä tulee Sports Ladyn flunssa vinkkejä: 

Pakuritee:

Keitä 1 litra vettä
Lisää veden joukkoon:
1 rkl pakurijauhetta
inkivääriä (tuoretta tai luomulaatuista jauhettua, saa esim Ruohonjuuresta)
gojimarjoja (pilko kuivat marjat ja lisää veden joukkoon)
lakritsinjuurta n. 1 tl tai pari pussia Clipperin lakritsiteetä

Anna hautua pari tuntia, mieluiten yön yli. Sihtaa ainekset pois veden joukosta ja kiehauta vielä tee lämpimäksi. Voit käyttää ainekset uudelleen ja uudelleen niin kauan kun niistä väriä/makua irtoaa)


Pakuriteen lisäksi olen käyttänyt paljon glutamiinia, heraproteiinia, c-vitamiinia, d-vitamiinia, camu camua, siitepölyä... 
Eilen baarilla Ruohonjuuressa Erkki tuli moikkaamaan ja häneltä sain tällaisia Luontolifen Zest pikajuomajauheita rohdoksi flunssaiseen oloon. Erkki on niin huippu tyyppi, I like! Hyvinvoinnin tavaratalo netissä ja Natura Zone Lönnrotinkadula myyvät tuotetta, ja pian sitä tulee myös Ruohonjuureen. Tätä voi laittaa joko veden joukkoon, mutta Erkki neuvoi laittamaan pakuriteen joukkoon ja sehän sopii minulle kun pakuriteetä oli juuri kuppi edessä. Hyvää oli ja tepsi loistavasti (laitoin pari pussia). Viidakkomieskin oli blogissaan samaisesta tuotteesta tykännyt. 
Päälle otin vielä ison lusikallisen Manuka UMF 10+ hunajaa, jota saa mm Ruohonjuuresta. Erkki oli mm. tätä tuotetta juuri promoamassa. Tällä hunajalla on havaittu olevan terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Hunajassa on erityinen UMF aktiivisuus, ja tässä se on 10+. Manukahunaja on peräisin Manuka nimisestä pensaasta, jota kasvaa luonnonvaraisena Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Manukahunajan salaisuus piileen sen merkittävissä antibakteerisissa ominaisuuksissa. Yleensä hunaja on jossain määrin terveellistä ja omaa antibakteerisia ominaisuuksia, mutta ainoa tämän tasoinen hunaja, jonka vaikutukset ovat tutkitusti merkittäviä ja parantavia on tiedettävästi manukahunaja.


Vihannesmehuja on mennyt myös tällä viikolla ja inkivääriä olen laittanut niihin reilusti. Chiliä olen käyttänyt ruuan laitossa ja sitä laitoin tiistaina broileriin niin paljon, että silmät kirveli kun kanoja paistelin. Nenä avautuu erinomaisesti kun syö tulista ruokaa. 


Urheillut en ole. Keskiviikkona tosin kävin vetämässä Haltonin kuulatunnin, mutta sen jälkeen olen yrittänyt vain parannella flunssaani. Keskiviikkona en missään nimessä olisi muuten urheillut, mutta sisukkaalla asenteella en peru töitä koskaan ellei satu jotain tosi vakavaa. Kuulatunnin olen joutunut kerran perumaan, kun ajoin kolarin... Kai sitä pitäisi olla vielä armollisempi itselleen ja jäädä aina sairastamaan kun tulee kipeäksi, siinäpä opeteltavaa...


Ihanaa viikonloppua teille!

8.2.2012

Kuinka muutokset ovat viikossa vaikuttaneet & Arvonta seminaariin

Olen viime viikot tsempannut unen ja aikataulujen kanssa. Ruokapuolella on myös pientä hienosäätöä, lähinnä lisäravinteiden puitteissa. Nyt on kyllä todella hyvä olo piiitkään aikaan. 


Uni


Olen nukkunut erittäin hyvin. Kiitos siitä Tempurin uuden tyynyn. Positiivinen tulos on ollut myös asioiden ja aikataulujen priorisoinnin ja uudelleen järjestelyjen vuoksi. Olen myös lukenut "Unikoulu aikuisille" -kirjaa. 


En ole koskaan luokitellut itseäni unettomaksi. Olen aina mieltänyt unettomuuden siihen, että on vaikeaa nukahtaa. En ole aikaisemmin ajatellut että minulla olisi uniongelmia. Olen ehkä ajatellut, että nukun hieman liian vähän. Ja vähätellyt sen vakavuutta.


Unettomuudella tarkoitetaan mm. seuraavaa:

  • Unesi on katkonaista. Nukahdat ja nukut kyllä, mutta heräät vähän väliä, katsot ehkä kelloa ja yrität taas jatkaa unta.
  • Sinulla on vaikeuksia nukahtamisessa. Pyöriskelet sängyssä ja etsit mukavaa asentoa, mutta uni ei tahdo tulla. Monenlaiset ajatukset risteilevät mielessäsi.
  • Heräät liian varhain aamuyöstä tai heräät, kun muut vielä nukkuvat, ylös nousemiseen olisi vielä aikaa, mutta uni ei enää tule.
  • Unesi on laadultaan huonoa, se ei virkistä. Nukut kyllä, mutta aamuisin tunnet olevasi väsynyt ja väsymys jatkuu koko päivän. Vaikka koet olevasi väsynyt, et kykene nukkumaan päiväunta.

Unettomuudella on kielteinen vaikutus aineenvaihduntaan ja elimistön kykyyn puollustautua erilaisia sairauksia vastaan. Lisäksi unettomuuden aiheuttama heikko stressinsietokyky altistaa monille fyysisille vaivoille. Lyhyt, alle seitsemän tuntia kestävä yöuni on väestötutkimusten mukaan yhteydessä myös ylipainoon ja lihavuuteen. Pitkittynyt univaje aiheuttaa muutoksia hormonitoimintaan, mikä lisää näläntunnetta ja kasvattaa ruokahalua. Väsyneenä kaupasta valitaan useimmin mukaan myös ruoka-aineita jotka sisältävät runsaasti hiilihydraatteja. Oletko tullut ajatelleeksi, että nukkumisesta tai unen puutteesta voi seurata tällaisia asioita?
(Unettomuus teksti on lainattu kirjasta Partinen/Huovinen Unikoulu Aikuisille)


Hyötyliikunta / lepo / palautuminen


Aina korostetaan hyötyliikunnan tärkeyttä. Kyllä, se varmasti onkin tärkeää. Mutta jos olet muuten kaikin puolin reipas ja työ fyysistä sekä muutenkin hommat kodin ulkopuolella, voi se myös olla turmioksi. Minulle ainakin. Asumme neljännessä kerroksessa ja hissiä ei ole. Kaikki matkat kuljin kävellen, pyörällä, rattailla, pulkalla. Raahasin tavaraa sinne ja tänne. Puoli vuotta sinnittelin ilman autoa. Ja olin aivan loppu. Nyt kun minulla on auto, jaksan aivan eri lailla arjen jutuissa (vaikka en sitä joka menoon käytä kyllä). Se säästää myös päivässä aikaan noin tunnin, kun aikaa siirtymisiin menee vähemmän. Sen tunnin voi käyttää vaikka nukkumiseen. En päässyt missään vaiheessa palautumaan kunnolla, ja väsymykseen tuli sitten tyhjennettyä välillä koko jääkaapin sisältö. Mutta huom huom! Nyt ei saa käsittää väärin, hyötyliikun edelleen oman jaksamisen rajoissa!


Treenit


Viikon sisällä treenejä on tullut seuraavasti:
Perjantai: Salilla tehokas liikepattereittain tehty treeni lyhyillä palautuksilla 
Lauantai: Tanssitreeni (kevyttä ihmettelyä kisatreeneissä)
Sunnuntai: Intervallitreeni
Maanantai: Sali (sama kuin pe)
Tiistai: Kävely
Keskiviikko: Kahvakuula


Treenaamiseen on mennyt vähemmän aikaa ja se on ollut tehokkaampaa. 


Hyvinvointipussi


Aikaa olen karsinut myös hyvinvointipussista. Siellä olen loikoillut vain pari-kolme kertaa viikossa 30 min kerralla. Ja lisäravinteita olen ottanut tehostamaan tätä. Täältä voit lukea juttuani hyvinvointipussista.


Ruuat


Ruuissa en ole muuttanut oikeastaan mitään. Mutta väsymykseen syöminen on loppunut nyt täysin, kun lepoa on tullut riittävästi. Puuroa pyrin vähentämään, ja siirtymään smootheihin aamuisin.. Sitten maaliskuusta tulee ehkä helpompi kun aloitan Paleo -haasteeni... 


Teille, jotka kiinnostuitte Paleo ruokavaliosta on tarjolla huikea seminaari. Se järjestetään 18.2 Helsingissä Radisson SAS Blue Royalissa. Päivän puhujina on Helsingin Paleo guru Jaakko Savolahti, kaikkien rakastama ja viisas Jaakko Halmetoja sekä lääkäriaspektia päivän ohjelmaan tuo Olli Sovijärvi. 




Ohjelmassa käsitellään kokonaisvaltaista hyvinvointia paleoruokavaliosta- ja elämäntavasta, paleo -ruokavaliota ja elämäntyyliä länsimaisten sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä, parhaita työkaluja optimaalisen vastustuskyvyn rakentamiseen. Päivän aikana käsitellään myös luonnollista liikkumista (tätä tulen itsekin kokeilemaan lähiaikoina!) ja stressin hallintaa. Loistavaa aihepiiriä tiedossa siis. 


Sports Ladylla on kunnia arpoa teidän lukijoiden kesken tänne yksi lippu. Kaikkien tämän jutun kommenttiboxiin viestin jättäneiden kesken arvotaan siis yksi kappale lippuja tähän huikeaan tilaisuuteen. Arvonta suoritetaan tämän viikon sunnuntaina. Jos onnetar ei suosi, voit myös ostaa lipun itsellesi täältä (myös ovelta saa lippuja jos tilaa on..). Ennakkoon lipun saat hieman edukkaammin.


Ravintoseminaari linkistä lisää tietoa seminaarista sekä ennakkoliput tapahtumaan.