Sports Lady®

Sports Lady®

2.3.2012

Ruokapäiväkirjaa ensimmäiseltä Paleo päivältä

Aamiaisen ehdin jo aamulla postatakin... Töissä söin lounaan, joka kesti melko kauan sillä sain aina haukattua palan sieltä ja toisen täältä kun asiakkaita valui baarille tasaisena virtana. Parin tunnin aikana söin vähän salaattia, porkkanaa, quacamolea sekä kotona valmiiksi tekemäni broiler/vihannespaistoksen (uuniin pakastevihanneksia ja broileria sekä valkosipulichilikastiketta mausteeksi). Viimeksimainittu ei ole ehkä esteettisesti hyvännäköistä, joten jätin kuvan ottamatta...
Kotona välipalaksi söin tuorepuuroa: liotettuja chia -siemeniä, mustikoita, puolikas bansku ja kanelia mausteeksi. Koko komeuden kanssa kookosmaitoa ja jälkkäriksi pala tekemääni raakasuklaata (kookosöljy, maca, lucuma, kaakaojauhe, chili, inkivääri, sitruunankuori, cashew, hunaja...) clipperin lakritsiteen kanssa, jonne oli sekoitettu Zest -juomajauhetta. 


Torstain kynttiläillallinen oli salaattia paprikaa, tomaattia, parsakaalia ja savustettua nieriää (ja lasi punaviiniä... lupasin olla rehellinen) sekä jälkkäriksi pieni pala raakakakkua (ainekset: mantelia, rusinaa, cashew pähkinää, banaania, karpaloa, mustikkaa ja kookosöljyä)
Oli muuten niin keväinen ilma ja päätin kävellä töihin. Sitten huomasin käveleväni myös takaisin kotiinkin. Kävelyä tullut siis tälle päivälle pari tuntia ja siihen päälle vielä tiskin takana seisoskelu, eipähän tapa istuminen tätä tyttöä... 


Ensimmäinen päivä takana Paleota ja ihan fiiliksissä :) Okei, tuli vähän herkuteltuakin, mutta kävelyt kuittaa ne eikö niin? Juhan ja muidenkin kommenteista aloin harkitsemaan pitäisikö jättää tuo broileri nyt pois.. Mustapekassa on aivan ihana kalatiski ja sieltä löytyy kyllä hyvät kalat vaikka joka päivälle. 

3 kommenttia:

  1. Ellen nyt ihan väärin muista, niin kananrasvassa taisi olla aika paljon omega-6:tta, etenkin tehotuotetussa. Jos broileria syöt, niin kannattaa ehkä kaataa rasva pois ja korvata se vaikka kookosöljyllä. Kookos ja kana sopivat aika hyvin yhteen.

    Kalakaan ei ole ihan ongelmatonta, ellet sitten onnistu löytämään puhtaassa vesistössä elänyttä villiä kalaa. Kasvatetulle kalalle on syötetty ties mitä epäluonnollista moskaa, ja epäpuhtaista vesistöistä pyydetyissä voi olla jotain myrkkyjäämiä. Ja kalaahan ei sitten saa kokata korkeassa lämpötilassa, koska omega-3 on monityydyttymätön rasvahappo, eli menee herkästi pilalle. Samasta syystä kala kannattaa syödä tuoreena.

    Ehkä kannattaa hieman kierrättää ruokavaliota, ettei aina syö samaa. Ei broileria välttämättä kokonaan kannata jättää pois, mutta kunhan ei joka päivä syö. Samoin eri kaloja kannattaa vaihdella, välillä isoja, välillä pieniä, välillä järvestä pyydettyä, välillä merestä.

    Mikset muuten syö punaista lihaa? Entäs sisäelimet, kuten maksa (kunnon superfoodia!)?

    Ja kun nyt kerran paleota ihan kunnolla kokeilet, niin koitahan löytää aikaa myös luuliemen keittämistä varten (edes kerran) - vaikket tekisi siitä lihasoppaa, niin pakastejuuresten/vihannesten kanssa siitä saa ihan hyvää keittoa.

    VastaaPoista
  2. Moi Samuli!

    Kiitos hyvistä kommenteista.

    Kyllä mä varmasti broileria tulen syömään, mutta syön sen mahdollisimman hyvän version.

    Kaloja kierrätän paljonkin, en syö useinkaan samoja kaloja.

    Punainen liha ei uppoa, en ole sitä syönyt 15 vuoteen. Jotenkin tökkii kun on niin raskasta, ja olen yrittänyt kyllä syödä sitä mutta enää näin pitkän tauon jälkeen en pysty syömään ollenkaan. Olen kokeillut riistaa ja kaikkea muuta "suussa sulavaa" lihaa, mutta ei mene nekään... Ankka, sorsa ja fasaani ihan sama juttu. Niitä tosin saan alas jos pakko on, mutta en mielelläni syö.

    Pitää kokeilla tuota luulientä, nyt varmasti tulee kokeiltua yhtä sun toista juttua!

    VastaaPoista
  3. Harmi. Mutta jos ei maistu, niin eihän sille sitten mitään voi.

    Elukoista irtoaa tosiaan kuitenkin myös paljon muutakin syötävää kuin vain lihaa. Perinteisestihän ne on käytetty melkein kokonaan - lihan lisäksi syöty myös sisäelimet ja luista keitetty soppaa (ja nahasta tehty vielä vaatteet).

    Itse en maksasta pahemmin tykkää, mutta väittäisinpä, että jos haluaa vähänkään hifistellä paleon kanssa, niin sen lisääminen säännöllisesti ruokavalioon on yksi parhaimmista vaihtoehdoista. Liharuokien sekaan piilottaminen on onnistunut aika hyvin peittämään makua, mutta jos ei lihaa syö, niin saattaa tulla ongelmia. Siksi ehkä fermentoitu kalanmaksaöljy voisi olla paikallaan - ei ole tosiaankaan hyvänmakuista, mutta sen verran ravinnerikasta kamaa, että eipähän tarvitse juoda paljon.

    VastaaPoista