Sports Lady®

Sports Lady®

13.3.2012

Paleofiiliksiä, soutaa huopaa

kuva nestlefitness.fi
Viikonloppuna aloin kyseenalaistamaan paleojuttuja. Lähinnä siitä näkökulmasta miltä itsestä tuntuu syödä niitä ruokia ja mitä en saa syödä.. Soitin ystävälle sunnuntaina ja tuskailin asiaa. Hän sanoi että ehkä tämän jälkeen sä voisit syödä vähän aikaa ihan tavallista ruokaa.. Niin varmaan teenkin :)


Viime viikon olin ihan liekeissä paleo jutuista, innostun aina ihan hirveästi kaikesta uudesta.  Niin kauan tällaiset jotenkin onnistuu kun on yksin. Silloin pääsee urheilemaan, ruuanlaitto on helpompaa kun tekee yhdet ruuat. (Nyt siellä moni hymähtelee että kyllä sitä lapsenkin kanssa onnistuu elämään kurinalaisesti jos vain haluaa..) Mutta sitten kun yrittää yhdistää erikoisruokavalion lapsen kanssa normaaliin puuhasteluun, elämiseen ja kyläilyyn, kyllä siitä haastavampaa tulee.. Meillä on ollut niin ihanat kyläpaikat että ruokavalioni on huomioitu joka paikassa ja kukaan ei ole tehnyt siitä mitään numeroa. Siitäkin on kokemusta, että ympärillä siunaillaan miten et voi syödä tuota tai tuota... 


Aion kuitenkin kunnialla vetää haasteen loppuun ja antaa mahdollisuuden ensimäisen tökkäämisen jälkeen. Lauran blogissa oli maanantaina sopivasti kirjoitus, josta sain myös itselleni "synninpäästön". Ja älkää nyt siis käsittäkö väärin, paleo varmasti on tosi hyvä juttu monelle mutta me ihmiset olemme kaikki erilaisia. En vielä osaa sanoa onko se minulle hyvä juttu. Mutta se nähdään :)


Tänään aamulla nimittäin tökkäsi täysin... Seisoin keittiössä ja tuijotin jääkaappiin. Katsoin myös kuiva-ainekaappiin ja vain seisoin paikallani... Ei tehnyt mieli syödä mitään. Teki mieli fitness -muroja ja maitoa (en muista koska olisi tehnyt mieli niitä, entinen lemppariaamupalani...). 
Paistoin kuitenkin munakkaan (kana- tai kala-aamiaista en pysty enää syömään, sekin on testattu) ja laitoin mustikoita, kanelia, kuituvalmistetta tuorepuuroksi. Katoin ruuat nätisti ja ajattelin että se helpottaa. Helpottikin ja sain aamupalan alas. Luulen, että en hetkeen syö kananmunia maaliskuun jälkeen... No ehkä tämä on jokin ohimenevä vaihe, joka johtuu siitä että olen ollut vähän kipeänäkin..? Tai sitten olen niin kaukana luolanaisesta kuin olla ja voi :) Aamupala on se vaikein juttu tässä.. Sitten olen ollut niin kiireinen (vai laiska?) että en ole surffanut netissä etsimässä herkullisia reseptejä... Ja muuten, kookosmaito oli loppu ja laitoin kookosöljyä kahviin (yksi teistä lukijoista mainitsi niin tekevänsä), sopi hyvin sinne. 


Onneksi minä en kärsi viljatuotteista tai maitotuotteista. Ne sopivat minulle ja olen aina niitä syönyt. Paleo -haastettani on jäljellä vielä reilut pari viikkoa ja olen jo mielessäni kirjoittanut listan mitä aion syödä kun tämä loppuu:
- kaurapuuroa
- maitorahkaa
- fitness muroja ja maitoa (tätä on ruvennut tekemään nyt paleon aikana eniten mieli, en muista koska olisin muroja syönyt...)
- lattea ja cappuccinoa
- ruisleipää, jonka päällä on tonnikalaa ja raejuustoa (aah mikä herkku!)


Jotenkin nyt haluan antaa mahdollisuuden tälle vielä, sillä muistissa on kyllä hyvin viime viikon energinen ja voimakas olotila. Se tuntui hyvälle! En siis ryntää vielä tänään muro-ostoksille. 


Onko teillä jotain erityisen hyviä vinkkejä paleoaamupalaksi (ei lihaa, kanaa, kalaa, eikä niitä muniakaan mielellään...) tai reseptejä jotka ovat ehdottoman hyviä?


Alkoi tekstiä kirjoittaessa soimaan päässä tämä Soutaa Huopaa -biisi. Sellaista soutamista ja huopaamista nyt tuntuu olevan tämä mun Paleo :) Kiva biisi anyway. Ihanaa päivää!

20 kommenttia:

  1. Miten olisi esim. pähkinöitä/siemeniä sekä tuoreita ja kuivattuja marjoja pähkinä/siemenmaidossa? Murojenhimoon vois olla aika hyvä :) Teen itse tätä melkein joka aamu. Maustan pähkinämaidon vielä raakakaakaolla, kanelilla, vaniljalla ja kanelimaustetulla stevialla. Superhyvää!

    VastaaPoista
  2. Hei! Paistan aina välillä illalla aamua varten mantelileivän (alle dl mantelijauhoja+hieman psylliumia+siemeniä+kanamuna=kaikki sekaisin ja uuniin n 10min 200c) ja nautin sen aamulla voin ja vihreitten kerä. Todella herkullinen ja tyydyttää leivän himon. Kuuluko se ihan paleoon...en tiedä mutta lähellä ainakin, korjatkaa jos olen väärässä. Tsemppiä haasteeseen!

    VastaaPoista
  3. No hyvä että olet tulossa järkiisi. Eihän tuossa paleossa ole nykyihmiselle mitään järkeä. Vielä kun tavoittaisit muutenkin normaalin suhteen ruokaan, ettei tarvitsisi joka päivä miettiä yksityiskohtaisesti mitä syöt ja kertoa niinsanotuista mässäilyistäsi, jotka eivät tavallisin ihmisen silmin ole lähelläkään mässäilyä.

    VastaaPoista
  4. Yleensä maailma tuntuu toimivan niin, että kaikki absolutismi on vähän pepusta. Oli kyse sitten alkoholista, urheilusta tai sitten vaikka ruokavaliosta.

    Mä olin itsekin nuorena kovin mustavalkoinen suunnilleen kaikessa mitä tein ja ajattelin. Olin esimerkiksi ituhippi kasvissyöjä, joka mouhusi kaikella teinipaatoksellaan eläinten oikeuksista. Jotenkin sitä tässä kolmenkympin jälkeen on alkanut nähdä niitä harmaankin sävyjä siinä välissä. Mustaa ja valkoista onkin itse asiassa aika vähän.

    Itse olen ruokailussa nykyään 90-10-linjalla: kun syön 90-prosenttisesti terveellisesti, eettisesti ja kehityksellisesti kestävästi, voin sillä 10 prossalla sitten mussuttaa kakkua kavereiden synttäreillä, syödä matkoilla ollessani vaikka kuolleeksi kutitettua koiraa, nauttia liian kaukaa kuljetetuista hedelmistä ja juoda ihan liikaa punaviiniä. Eikä maailma luultavasti siltikään tuhoudu ja minäkin säilyn hengissä - ja olen ehkä hitusen onnellisempi.

    VastaaPoista
  5. Heippa Maija! Kiitos vinkistä, vaikuttaa herkulliselle. Tuota pitää kokeilla. Ja anonyymille myös kiitos "leipäohjeesta". Vähän samantapainen kun tekemäni "leipä" mantelijauhoista, mutta tämä sisältää kananmunaa ja psylliumia. Varmasti hyvää!

    VastaaPoista
  6. Minttu: ihan totta, mä en kykene myöskään mihinkään absolutismiin.. Paitsi silloin kun olin raskaana. Se oli vaikeaa kun oli niin monta kiellettyä juttua mitä en saanut syödä, ja silloin olin tosi tarkkakin niiden suhteen. Mutta nyt kun ei ole mikään pakko.... Muistan miten heti lapsen synnyttyä hain sushia, tuorejuustoja, ja kaikkea "kiellettyä".

    Mä olen aina ollut juuri sellainen kohtuus kaikessa. Syön herkkuja aina reissussa, ja juon viiniä. Syön myös kaikkea juhlissakin...

    Ja koska en treenaa mihinkään kisoihin, ja sillä ei oikeasti ole väliä onko rasva% 15 vai 25, niin en jaksa tarkkailla liikaa... Jotenkin tuntuu elämässä nykyään olevan tärkeämpiäkin asioita kuin se paljonko sitä painaa tai ovatko housut yhden koon isommat vai pienemmät...

    Nyt kun pitäisi välttää kaikkea niin sitäkin enemmän himoitsen kaikkia sellaisiakin juttuja joiden olemassaoloa en edes muistanut. Ostin muuten Fitness muroja tänään kaupasta. En tiedä koska avaan paketin, mutta sitten kun avaan niin tiedän että osaan niistä nauttia :)

    VastaaPoista
  7. Anonyymille: mielestäni minulla juuri on normaali suhtautuminen ruokaan. Tottakai jos blogia kirjoitan niin jaan täällä ruokajuttujakin.. Ei siinä ole mitään epätervettä, vai onko :) ?

    VastaaPoista
  8. Hienoa, että olet päättänyt viedä projektin loppuun asti!

    Miten olisi aamupalalla jonkinlainen tuorepuuro, jossa olisi yön yli liotettuja pähkinöitä, siemeniä sekä marjoja ja joukkoon vaikka jotain superfoodijauheita?

    VastaaPoista
  9. Moi Henrica! No pakko se on tietysti kun tähän on ryhtynyt :) Chia -siemenistä ainakin saa ihanan tuorepuuron. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  10. hei! tässä vinkkinä ihan mahtava ruokablogi paleolaiselle: http://luolalaboratorio.blogspot.com/ toivottavasti tuosta on apua! :)

    VastaaPoista
  11. Tsemppiä! Noita hetkiä tulee kun ei tee mitää asiaan kuuluvaa ruokaa mieli tai tuntuu siltä, ett mitään ei saa syödä. Se on osa sitä prosessia. Hyvin vois aatella, ett tuo fiilis on osittain sitä flunssaakin. Itellä tekee usein silloin mieli jotakin epäterveellistä, kun on tulos kipeeks. Toisaalta tuo flunssa voi olla jonkinlainen merkki elimistön puhdistautumisesta?

    Ite tykkään tosi paljo tälläsestä: jäisiä mustikoita, pieniä banaanin paloja, sulaa kookosöljyä päälle ja siihen päälle vielä kaakaonibsejä ja kanelia. :)

    VastaaPoista
  12. Samoja juttuja tuli mieleen kuin mitä täällä onkin jo ehdoteltu. Ylipäätään aika samanlaisia ruokia PYSTYY paleoainesosista tekemään kuin viljastakin, jos haluaa kikkailla. Mysli on erityisen helppo tehdä, laittaa vain tavallista enemmän pähkinöitä, kuivahedelmiä yms. ja jättää viljan pois, vaikka sen kookosmaidon kera. Ja monenmoista leipää pystyy värkkäämään, ohjeita on netti pullollaan, mutta tässä on ainakin hyviä reseptejä: http://luolalaboratorio.blogspot.com/search/label/leipä

    Leivänpäälliseksi kannattaa harkita kasvisten oheen keitettyä kananmunaa, jos se siinä muodossa maistuu... ;) Pysyy kylläisenä huomattavasti paremmin!

    Hienoa, että jatkat kokeilun loppuun, koska alle kuukaudessa tuskin ehtii moniakaan ruokavalion mahdollisia hyötyjä huomaamaan. Oletko paljonkin lueskellut, mihin kaikkiin vaivoihin paleo voikaan auttaa? Monien niistä oireista ja sairauksista ei todellakaan osaisi arvata liittyvän ruokavalioon... Jos joku olisi sanonut mulle vuosi sitten, että kuukautiskipuni katoavat jos lopetan viljan syönnin, olisin pitänyt sanojaa hulluna. :D Onneksi perehdyin asiaan ja saan nyt elää kivuttomana ja vapaana monista muistakin vaivoista. :)

    -Laura

    VastaaPoista
  13. En ymmärrä miksi anonyymi-arvostelija luet tätä blogia, jos et kestä että täällä mietitään päivän syömisiä ja eri ruokavalioita.. Nämä blogit ovat kaikille ihan vapaaehtoista luettavaa. Go Hanna Go, sä oot rautaa :).

    VastaaPoista
  14. Vaikka ne ovatkin vapaaehtoista luettavaa, niin voin vapaasti arvostella maailmankuvaa, jonka ne antavat. Ja mielestäni tämä blogi antaa esim. nuorille väärän mallin siitä mitä on terveellinen ruoka ja terveellinen elämäntapa.

    VastaaPoista
  15. Kiitos teille ihanista kommenteista ja tsempistä! Kyllä mä jatkan paleoon tutustumista edelleen. Nyt kyllä on jotenkin vaikeaa, mutta onneksi työpaikalla on niin helppo noudattaa paleo -syömistä. Jospa huomiseksi teen jonkun paleo -leivän aamiaiseksi, tuorepuurokin tökkäsi tänään täysin. Oli pakko laittaa se roskiin.. Täytyy myöntää että tänään söin niitä fitness muroja aamupalaksi (kun en vaan saanut puuroa alas..), muuten on mennyt kyllä ohjeen mukaan. Muuten ei töki lainkaan, mutta aamut on pahoja.

    Sinulle anonyymi joka tällä arvostelet: julkaisen kommenttisi koska minusta on hienoa että niitä jaksat laittaa. Jotenkin tämä on tunteita herättävää sinulle, en tiedä miksi. Netti on pullollaan vähän huonompaakin luettavaa nuorille, ja tiedän että myös minulla on nuoria lukijoita. Kuitenkaan blogin kirjoittaja tai kukaan muukaan sisällön tuottaja ei voi ottaa vastuuta siitä mitä ihmiset netistä lukevat. Tämä blogi käsittelee myös ravitsemusta ja mistä sitten kirjoittaisin jos tällaisia postauksia ei saisi tehdä? Niissä ei ole mitään väärää tai huonoa minusta. Haluaisin kuulla millaisia juttuja sinä haluaisit lukea :)

    VastaaPoista
  16. Moi!
    Pakko kommentoida... mielestäni täällä on hyvinkin tervejärkisiä juttuja syömisestä, enkä usko että tänäpäivänä kukaan nuori "saastuttaa" mielensä tällä foorumilla - parempi vaan että nuoresta asti alkaa katsella ympärilleen ravintotietoisesti, ja sitten voi miettiä ihan itse mikä on itselle se oikea tie ja ruokavalio. Ei ole huono juttu saada ihmiset ajattelemaan ja ymmärtämään että Grandiosa/McDonalds/eineskaukalolle on olemassa vaihtoehtoja!
    Lisäpointti on myös se, että kun liikkuu paljon on aika normaalia että jossain vaiheessa alkaa pohtia mitä syö, että jaksaa parhaiten ja pysyy terveenä.

    VastaaPoista
  17. McDonaldsin/eineksien ja superfoodien/paleodieetin väliin mahtuu vielä aika paljon terveellisiä vaihtoehtoja, joista haluisin lukea.

    VastaaPoista
  18. Tässä yks paleoreseprtiblogi:
    http://luolalaboratorio.blogspot.com/

    VastaaPoista
  19. Kiitos anonyymille kommentistasi että täällä ruoasta puhuminen on hyvinkin tervejärkistä Mielestäni juuri sitä se on Tottakai kokeilen ja testaan ja myös kyseenalaistan asioita mutta omaa linjaa kyllä vedän ravitsemuksen suhteen Omaa kroppaa pitää kuunnella

    Ja kohtuus kaikessa on kyllä edelleen mottona ja terve maalaisjärjen käyttö asioissa salittua! Jokaiselle varmasti löytyy oma hyvä ruokavalio jossain vaiheessa elämää!

    VastaaPoista
  20. Luolalaboratoriossa on erinomaisia paleo ruokavinkkejä ja reseptejä

    Sieltä on niitä paljon tullut katseltuakin!

    VastaaPoista