Sports Lady®

Sports Lady®

4.2.2011

Ravinto-ohjausta

Ravinto-ohjaajan titteli on nyt takataskussani! Nyt voin virallisesti hyödyntää asiantuntemustani :) Erityisesti viikonlopun koulutuksen jälkeen ja lukuisia ruokapäiväkirjoja analysoituani käsitykseni juuri pysyvästä, terveellisestä, painonhallinnasta on vahvistunut entisestään. Tästä aiheesta voisi kirjoittaa ja puhua loputtomasti ja tarkoitukseni on lähteä entisestään syventämään osaamistani tällä osa-alueella uusin koulutuksin! Tilasin myös kasan alan kirjallisuutta. Ajatuksia heräsi paljonkin viikonlopun aikana.

Syötkö kalaa kaksi kertaa viikossa?
Painonhallinta on koko elämän mittainen projekti. Oikotietä onneen ei ole. Itse olen joskus kokeillut kaikki mahdolliset dieetit. Tällaisen järjettömän dieettaamisen lopetin 10 vuotta sitten ja olen sittemmin keskittynyt pysyviin tuloksiin tähtäävään painonhallintaan. Olen joskus kokeillut Zonea, Atkinsia, Montignacin dieettiä, lentoemojen dieettiä, "3 Päivän Dieetti" -opuksen laihdutusversiota, kaalikeittodieettiä, ananasdieettiä, ja sellaista dieettiä missä yritin selvitä 700 kalorilla päivässä. Ja olen tullut todenneeksi, että minulle ei yksikään näistä sovi, enkä lähtisi niitä suosittelemaankaan.


Tämä opus tuli tiistaina postissa. pokkarit.fi nettikaupasta sai opuksen edullisemmin kuin Suomalaisen lääkäriseuran verkkokaupasta, se oli postiluukussa seuraavana päivänä tilaamisesta. Hyvä kirja, suosittelen!
Itse käytän ruokapäiväkirjojen analysoinnissa apuna kalorilaskuri.fi -palvelua. Sen maksullisessa versiossa on nähtävissä kaikki vitamiinit ja kivennäisaineet tarkkaan. Tämä on hyvä työkalu ruokailujen sisällön selvittämiseen. Näissä hienoissa netin tarjoamissa työkaluissa on mielestäni myös se huono puoli, että ajatukset alkaa liikaa pyöriä ruuan ympärillä jos päivittäin syöttäisi omia ruokiaan tänne. Usein ihmiset laihtuvatkin juuri silloin kun he "lopettavat laihduttamisen". Käytänkin tätä oikeastaan vain analysointiin ja satunnaiseen seurantaan.


Esimerkiksi riittävä kalsiumin määrä on todella tärkeää, siihen ei tule kiinnittäneeksi huomiota ennen kuin näkee yllättävät lukemat laskurin kivennäisaine -osiossa. No miksi kalsiumin saanti on tärkeää? Sillä voi olla vaikutusta osteoporoosin syntyyn. Tosin liikunta ja perintötekijät vaikuttavat myös. Myös nuoret voivat sairastua. Gwyneth Paltrow on yksi esimerkki nuoresta ihmisestä jolla on osteoporoosi. 

Kuitujenkaan määrään ei moni tule kiinnittäneeksi huomiota. Kuidut ovat erittäin tärkeitä meille ja erityisesti painonhalllinnassa merkitys korostuu. Monellako meistä tulee 25g päiväannos kuituja täyteen? Syötkö tarpeeksi vihanneksia, marjoja, hedelmiä ja täysjyväviljavalmisteita?  

Kolmas hälytysvalo soi rasvan laadun kohdalla? Onko ravinnostamme saatu rasva hyvää vai huonoa (en lähde rasvakeskusteluun mukaan, piste.)? Niin, ja moniko syö 2 kertaa viikossa kalaa?


Niin, ja sitten on vielä se sokeri...

Monipuolisesta ruokavaliosta myös saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit (D-vitamiinia lukuunottamatta), joten kyseenalaistan myös nyt omalla kohdallani sen, napsinko turhaan purkista koska kerran syön terveellisesti. 

Usein ruokapäiväkirjoja täytettäessä syöminen muuttuu terveellisempään suuntaan sen aikana. Myös aliraportointia esiintyy, ruokapäiväkirjaan unohdetaan merkata esim. muutama napostelu tai jokin juoma, joilla saattaa olla kokonaisuuden kannalta suurikin merkitys. Sanonkin aina omille asiakkailleni: "Jos et täytä ruokapäiväkirjaa rehellisesti, en voi auttaa sinua." Rehellisyys maan perii, myös painonhallintaan sopii tämä sananlasku. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti